Aktuelle nyheder om byggebranchen - El & Belysning

Ny elektronik lukker hul i markedet for solcellelamperTeamet bag den nyudviklede Firefly Solcelle lampe, der lagrer dagslys og frigiver det, når det bliver mørkt.

Ny elektronik lukker hul i markedet for solcellelamper

Viden om effektiv konvertering af solenergi kombineret med stor indsigt i solceller har skabt ny effektiv elektronik til brug i solcellelamper

Del artiklen på

Anvendelse af solceller som energikilde til udendørs belysning er ikke noget nyt fænomen. Men teknologien har hidtil ikke været effektiv nok til at kunne skabe et egentlig gennembrud på området. Nu er landets ypperste ekspertise inden for energikonvertering imidlertid gået sammen med forskere, der har viden inden for både solceller og belysning. Sammen har de udviklet en plug and play-løsning, der er lige til at sætte ind i en solcellelampe.

En lille boks med elektronik og batteri høster energi fra lampens solcelle i døgnets lyse timer, lagrer den på batteriet og frigiver den til lampens lyskilde, når det bliver mørkt - uden det store tab af energi, der hidtil er sket i forbindelse med konverteringen af solenergien.

- I øjeblikket er det dyrt at opsætte udendørslamper, da det kræver nedgravning af kabler og tilslutning til ledningsnettet for at kunne sikre dem den nødvendige energi. Fremover vil solcellelamper derfor opleve en øget efterspørgsel. Det skyldes dels, at vores nye elektronik gør det muligt at høste energi selv ved lav lysindstråling, f.eks. på en grå vinterdag, ligesom det bliver meget billigere at etablere belysning, når de store etableringsomkostninger ikke længere er til stede, forklarer projektleder Peter Behrensdorff Poulsen fra DTU, der har udviklet.

Tryghedsskabende lys
I første omgang vil en ny virksomhed ved navn Nordic Firefly sælge to forskellige udgaver af den nye elektronik. En 10 watt’er og en 50 watt’er, der kan anvendes i henholdsvis små og store udendørs solcellelamper. Det er et high-end produkt, som forbrugerne vil møde i lamper og pullerter, der eksempelvis anvendes til belysning på stier i bebyggelser, parker, virksomhedsindkørsler, ved busstopsteder og som uplights, der belyser bygninger nedefra.

- Lysbranchen har traditionelt været forbeholden over for solcellelamper, fordi det har været vanskeligt at få en pålidelig teknik. Men med den nye og effektive elektronik, der kan konvertere og lagre sollyset, vil markedet uden tvivl komme til at boome. Der vil være stor interesse for at sætte lamper op, der skaber deres egen energi helt uafhængigt af forsyningsselskaberne. Det vil nu være muligt at etablere tryghedsskabende lys på steder, hvor der ellers ikke var økonomi til det, fordi det er så dyrt at grave kabler ned, f.eks. ved busstoppesteder udenfor bebyggede områder, i boligforeninger o.l., fortæller Morten Lyhne fra Lyhne Design, der bl.a. står bag Københavns nye gadelampe ’Thor’.

-los


Læs mere om El & Belysning

20/3 2017