Aktuelle nyheder om byggebranchen - El & Belysning

Ny erhvervsklynge i Odense

Ny erhvervsklynge i Odense

Danmind i Odense samler ny erhvervsklynge omkring bæredygtighed. Det handler om at spare energi og at bruge genanvendelige materialer

Del artiklen på

Den maritime klynge på Fyn har fået en parallel i byggeriet. Foruden lysspecialisten Danmind består klyngen af Dampa, Energi Fyn, Grenke Leasing og elinstallationskæden TS-Gruppen.

Direktør Kenneth Poulsen fra Danmind er initiativtager til samarbejdet. Danmind udvikler LED-lys, der kan spare op til 60 procent på lysregningen. En bæredygtig løsning, der skåner miljøet for udledning af CO2. Endnu en lys idé er indbygning af LED-lys i eksisterende lofter.

– Dampa i Tommerup har produceret mange kvadratkilometer lyddæmpende metallofter til store byggerier i hele verden. Lofter der i øvrigt også er bæredygtige med en levetid på 100-150 år og mulighed for genbrug af materiale til nye metaldele. I skal da have indbygget lys i lofterne, sagde jeg til direktøren for Dampa i 2014. Michael Nykjær svarede, at emnet netop var drøftet på et bestyrelsesmøde, efter at en kundeundersøgelse havde vist interesse for det samme. Det var oplagt at tilbyde belysning til de mest populære Clip in-lofter, fortæller Kenneth Poulsen.

Danmind udviklede et fladt lyspanel på kun 9 mm, der kan bruges i Clip in-systemlofterne. Panelet kan, hvis en stige står klar, klikkes på plads i loftet på under et minut. Det blev i første omgang præsenteret på en messe for den maritime sektor, og snart var flere skibe med Dampa-lofter forsynet med det energibesparende LED-panel.

– Heldigvis besluttede Dampa at gå ind i byggesektoren også. Potentialet er stort, da der allerede hænger mange Dampa Clip in-lofter rundt omkring. Nu håber vi bare, at byggebranchen og ejerne af de eksisterende lofter kan se det indlysende potentiale i at spare op til 60 procent på lyset og være med på vores bæredygtige dagsorden, siger Kenneth Poulsen.

Dansk Erhvervs miljøpolitiske chef Jakob Lamm Zeuthen omtaler det nye klyngesamarbejde.

– Udvikling af mere bæredygtige og konkurrencedygtige produkter og systemløsninger kommer ikke af sig selv og kræver en markedsrelevant innovationsindsats. Her er Danminds  partnerskabsmodel med en erhvervsklynge et godt eksempel, som andre virksomheder kan tage ved lære af. Den cirkulære tankegang er aktuel. Især den offentlige sektor vil efterspørge cirkulære løsninger i fremtiden.

Klyngens medlemmer har hver deres ekspertise og kan tilbyde ekspertviden inden for udvikling, produktion, installation, tilskud til energibesparelse, finansiering og rådgivning.

Klyngen består af Danmind, Dampa, Energi Fyn, Grenke Leasing og elinstallationskæden TS-Gruppen.

- eca

Læs mere om El & Belysning

4/10 2017