Aktuelle nyheder om byggebranchen - El & Belysning

Nye lovkrav til kabler på vejMålet med den nye lov er at højne sikkerhedsniveauet for brand og farlige stoffer i materialer, der anvendes i byggeriet, fortæller seniorkonsulent fra Dansk Standard, Jens Gorm Rasmussen.

Nye lovkrav til kabler på vej

Fra 1. juli 2017 skal kabler være CE-mærket med brandklassifikation. Det nye lovkrav vil medføre øget sikkerhed i bygninger

Del artiklen på

Den øgede mængde kommunikation og data i bygninger medfører langt flere kabler end tidligere. Sammenholdt med elforsyningskabler kan dette udgøre en brandmæssig risiko, især hvis de ligger åbent. Derfor skal alle kabler, der bliver brugt som fast installation i bygninger, være CE-mærket og leve op til en ny brandklassificering. Det sker, når standarden EN 50575 1. juli 2017 bliver obligatorisk i hele EU.

- Det nye lovkrav skal sikre en harmonisering i Europa af materialerne i byggeriet. Målet er et højere sikkerhedsniveau for brand og farlige stoffer i materialer, der anvendes i byggeriet, fortæller seniorkonsulent fra Dansk Standard, Jens Gorm Rasmussen.

Syv brandklasser
Kravene om CE-mærkning kommer til at gælde kabler i offentligt byggeri, boliger, anlægsarbejde, installationer i bygninger og industri og kraftværker. Fremover vil kablerne blive klassificeret på samme måde, som man i dag kender det fra andre byggevarer.

Den nye brandklassifikation opdeler kablerne i syv brandklasser. Ifølge Jens Gorm Rasmussen vil CE-mærkning af kablerne gøre det nemmere at arbejde på tværs af grænserne.

- Vi skal kende brandegenskaberne på kablerne, uanset om de produceres her i Danmark, i Tyskland eller i Kina. For installatørerne er det vigtigt at vide, hvilken brandklassificering de har i CE-mærkningen, siger Jens Gorm Rasmussen, og understreger, at det er bygningsreglementet og rådgiverne, der bestemmer, hvilken brandklasse der skal anvendes.

Skaber større sikkerhed
De nye krav om CE-mærkning af kabler har skabt travlhed i kabelbranchen. Producenterne skal teste kabler og lave datablade, distributørerne skal have styr på deres lager, der skal være klar til at levere 1. juli 2017, og rådgiverne skal have skrevet brandklassifikationerne ind i deres materiale.

Scankab Cables er en af de kabelleverandører, der efter 1. juli kun må sælge CE-mærkede kabler. Her er der allerede styr på det, fortæller Søren Porse, Business Development Manager, der er positiv over for stramningerne:

- Tidligere var der meget fokus på, at kablerne skulle være halogen- og PVC fri. Nu handler det mere om, at kablerne ikke må føre ilden og dermed medvirke til at stifte eller sprede branden. De skal være selvslukkende og testet i henhold til CPR-brandklasserne, siger Søren Porse, der også er tilfreds med, at man nu har fokus på kabler i bundter fremfor enkelte kabler. F.eks. på hospitaler, i lufthavne og andre store bygninger, hvor der er mange mennesker samlet.

- CPR og EN 50575 er på alle måder er med til at sikre større sikkerhed i byggeriet, slutter Søren Porse.

-los


Læs mere om El & Belysning

28/3 2017