Aktuelle nyheder om byggebranchen - EntreprenørMateriel

Motoriserede trillebøre skyld i dødsulykker

Motoriserede trillebøre skyld i dødsulykker

Motorbørens kræfter bliver til tider undervurderet og har været skyld i alvorlige ulykker heriblandt to dødsulykker i 2016

Del artiklen på
Motorbøren er populær hos mange håndværkere, fordi den er ideel, hvor pladsen er trang og skåner kroppen for tunge løft. Men desværre viser Arbejdstilsynets ulykkesstatistik også, at den er årsag til alvorlige arbejdsulykker heriblandt to dødsulykker i 2016.
 
- I november-december mistede en 48-årig murer og en 34-årig kvindelig medarbejder på en minkfarm livet, mens de arbejdede med en motorbør. En person døde, da han kom i klemme mellem mur og motorbør, mens han bakkede. Derfor anbefaler vi på det kraftigste, at virksomhederne skal montere det sikkerheds-kit, der er lavet til at forhindre ulykker ved bakning, fortæller chefkonsulent i Arbejdstilsynet Anders Mortensen.

Et andet problem, der ofte fører til arbejdsulykker med motorbøre, er, at man overvurderer motorbørens egenskaber.
 
- Vi ser desværre også, at der fyldes for meget på børen i forhold til, hvad den er bygget til eller i forhold til det terræn og underlag, den skal køres på. Netop kombinationen af for meget læs og dårligt terræn var årsag til den anden dødsulykke i 2016, siger Anders Mortensen.
 
En af motorbørens styrker er, at den kan komme igennem porte, og hvor der ofte er smalt, men er også været medvirkende til flere alvorlige arbejdsulykker.

- En af de mest hyppige arbejdsulykker med motorbøren er skader, hvor fingrene kommer i klemme ved kørsel f.eks. gennem døre og porte og ind og ud af containere. Kør derfor forsigtigt gennem smalle passager, råder Anders Mortensen
 
Arbejdstilsynets Markedsovervågning har samtidig rettet henvendelse til fabrikanten bag de to motorbøre for at finde ud af, om de lever op til Maskindirektivets krav samt for at drøfte, hvordan sikkerheden kan forbedres. Arbejdstilsynet opfordrer ejere af motorbøre til at eftermontere det sikkerhedskit, som fabrikanterne har udarbejdet efter en ulykke i 2009, hvor en person blev klemt ihjel i forbindelse med bakning.

-kj

Læs mere om EntreprenørMateriel

16/3 2017
EntreprenørmaskinerAnlægsmaskinerArbejdsteltBelysningBelægningsudstyrBeton UdstyrByggepladsindretningByggestrømExpanderbolteFejemaskinerGeneratorerGravekasserGummihjulslæsserHejsHydraulikhammerKapsaveKontorvogneKran UdstyrKranerKroghejsevognLagerhalLandmålingLasereLifteLiftudlejningMaskinstyringMaterielopbevaringMinigraverMinilæsserNedbrydnings-robotterNedskæring og demonteringOpvarmningOverdækningPavillonerPresenningRullestilladsSalg af lifteSandafretterSaxliftSemimobilkranerSliddeleStigerStilladserStøbelederTårnkranerTeleskoplæsserTelthalUddannelseUdlejningVakuumløfterVejesystemerVibrationsmaterielTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder