Aktuelle nyheder om byggebranchen - EntreprenørMateriel

Sådan får du maskinen startet om vinteren

Sådan får du maskinen startet om vinteren

Batteriproducenten Exide Technologies giver her en række enkle tips til klargøring og vedligeholdelse af landbrugs- og entreprenørmaskiners startbatteri, så det klarer vinteren bedst muligt

Del artiklen på

Exide Technologies, der er en global leverandør og producent af blybatterier til alle former for køretøjer, bl.a. traktorer, gravemaskiner og frontlæssere, giver her en række enkle tips til klargøring og vedligeholdelse af landbrugs- og entreprenørmaskiners startbatteri, så det klarer vinteren bedst muligt.

Startbatteriet i en landbrugs- eller entreprenørmaskine, der ikke anvendes eller håndteres i længere tid, risikerer nemlig at gå i stykker i utide.

– Der findes ingen nøjagtige tal på, hvor mange startbatterier, der unødigt går i stykker, når en landbrugs- eller entreprenørmaskine ikke har været i brug i længere tid, men der er tale om et betydeligt antal. I langt de fleste tilfælde skyldes det, at batteriet ganske enkelt er ’gået i glemmebogen’ og ikke er blevet vedligeholdt, som det skulle, siger Tor Enlid, Marketing Manager hos Exide Technologies Norden.


Der er flere årsager til, at det godt kan betale sig at give startbatteriet lidt ekstra opmærksomhed, når landbrugs- eller entreprenørmaskinen ikke skal anvendes i længere tid. At lade et batteri blive ødelagt i utide er ikke godt for hverken pengepung eller miljø, og det kræver både tid og energi, der kunne have været brugt på anden vis.

– For at mindske ressourcespildet vil vi gerne give nogle gode tips til at forebygge problemer med batteriet, siger Tor.

Exides batteriråd:
• Kobl batteriet fra det elektriske system, hvis maskinen ikke skal anvendes i længere tid.

• Tør batteriet af med en fugtig klud, hold det rent og smør polerne med fedt for at minimere risikoen for oxidering.

• Lad batteriet maksimalt, hvis maskinen ikke skal anvendes i længere tid.

• Opbevar batteriet tørt og køligt. Batteriets selvafladning er mindre, jo lavere temperaturen er. Det må dog ikke opbevares ved minusgrader.

• Foretag vedligeholdelsesladning af batteriet én eller et par gange i opbevaringstiden, hvis det ikke anvendes hele året rundt. Sørg for at bruge en moderne kvalitetslader, der lader batteriet helt uden at overlade det. Husk at bruge en lader, der passer til det pågældende batteri.

• Fuld ladning af batteriet med en ekstern, moderne lader fra tid til anden, selv i perioder hvor maskinen anvendes, forlænger batteriets levetid og sikrer problemfri drift.

• Husk, at batteriet skal sidde fast, så det ikke kan bevæge sig. Hvis batteriet sidder løst, kan især kabeltilslutninger og poler blive udsat for belastning.

• Få en sms-påmindelse, når det er tid til at lade batteriet.

Fakta: Startbatterier til landbrugs- og entreprenørmaskiner har en levetid på flere år under forudsætning af, at de anvendes og vedligeholdes korrekt. Alle batterier har en vis selvafladning, hvilket betyder, at hvilespændingen falder. Hvis hvilespændingen kommer under 12,4 V, skal batteriet lades. Et afladet batteri kan endda fryse i stykker ved normale vintertemperaturer. Hvis batterier ikke holdes fuldt ladede, er der risiko for, at de sulfaterer, hvilket reducerer deres kapacitet.

Læs mere om EntreprenørMateriel

10/11 2017
EntreprenørmaskinerAnlægsmaskinerArbejdsteltBelysningBeton UdstyrByggepladsindretningByggestrømExpanderbolteFejemaskinerGravekasserGummihjulslæsserHejsHydraulikhammerKapsaveKontorvogneKran UdstyrKranerKroghejsevognLagerhalLandmålingLasereLifteLiftudlejningMaskinstyringMaterielopbevaringMinigraverMinilæsserNedbrydnings-robotterNedskæring og demonteringOpvarmningOverdækningPavillonerPresenningRullestilladsSalg af lifteSandafretterSaxliftSemimobilkranerSliddeleStigerStilladserStøbelederTårnkranerTeleskoplæsserTelthalUddannelseUdlejningVakuumløfterVejesystemerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder