Udfasning af dieselmaskiner ‘Grønt Gearskifte til emissionsfrie arbejdsmaskiner’ dokumenterer offentlige bygherres fælles indsats – og præsenterer erfaringer fra hele landet. Foto: Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI).

Udfasning af dieselmaskiner

Ny publikation fra Center for Offentlig-Privat Innovation viser, hvordan offentlige bygherrer arbejder målrettet for at udfase dieselmaskiner og fremme den grønne omstilling i bygge- og anlægssektoren

Offentlige bygherrer fra hele landet har slået sig sammen om at sikre en fremtid, hvor bygge- og anlægsprojekter drives af emissionsfrie arbejdsmaskiner.

Den nye publikation ‘Grønt Gearskifte til emissionsfrie arbejdsmaskiner’ dokumenterer deres fælles indsats – og præsenterer konkrete erfaringer fra hele landet.

Publikationen er en del af skaleringsprocessen ‘Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner’ og opsummerer de erfaringer og udfordringer, som offentlige bygherrer har mødt på deres vej mod grønnere byggepladser.

Diesel hører fortiden til
Den nye publikation kommer på et kritisk tidspunkt for klimaet.

Byggebranchen står for en væsentlig del af CO2-udledningen, og der er store potentialer i at skifte fra fossile til emissionsfrie arbejdsmaskiner.

Offentlige bygherrer har derfor et særligt ansvar. Som store aktører kan de ikke kun stille krav til brugen af emissionsfrie maskiner i deres udbud – de kan også sætte skub i udviklingen af nye teknologier.

- Vi har samlet erfaringerne fra 18 offentlige bygherrer, der er gået forrest i arbejdet med emissionsfrie løsninger.

- Deres besked til virksomhederne er klar: Nu kommer vi med efterspørgslen efter de emissionsfrie maskiner. Så kære virksomheder, det er nu, I skal lave det grønne gearskifte. Diesel var i går, siger Ole Bech Lykkebo, programchef i Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI).

Grøn omstilling i hele landet
I alt 18 offentlige bygherrer fortæller i publikationen ærligt om, hvor udfordringerne ligger, og hvilke skridt i retning af emissionsfrie arbejdsmaskiner de har taget i konkrete projekter.

Erfaringer fra projekter som Vejdirektoratets pilotprojekt i Nordjylland og Aalborg Kommunes forsøgs-byggeplads viser f.eks., at tidlig involvering af alle aktører og tydelig efterspørgsel efter emissionsfrie maskiner er afgørende for at skabe succesfulde grønne byggepladser.

Målet med skaleringsprocessen er, at der imellem nu og 2028 bestilles minimum 1000 nye emissionsfrie maskiner.

-kis

29/10 2024