Kongen ser på, når gulvet skal skiftes
Efter 150 års slid, skal eukalyptusgulvet skiftes ud i Danmarks måske smukkeste sal. Det er Dansk Plank – Jydsk Gulvdesign, der har vundet opgaven på Christian IV gamle Børsen, som de går til med stor ydmyghed
Del artiklen på Siden 1857 har det stilfulde eukalyptusgulv i Børsens fornemme sal båret på nogle af rigets mægtigste mænd, der førte skarp kontrol med og styrede al handel i riget iført høje sorte hatte og lange frakker. Der var tale om ofte ganske velpolstrede medlemmer af Grosserersocietetet, så der er ikke noget at sige til, at gulvet er blevet lidt træt og bulet. Særlig slemt er sliddet, der hvor tavlerne fra datidens børsnoteringer stod, samt foran de indbyggede hvilebænke i salens sider.Kommer med fem mand
Den sidste forklaring hersker der dog lidt usikkerhed om. Det gør der til gengæld ikke om, at den nuværende ejer Dansk Erhverv har besluttet, at det cirka 600 m2 store gulv med sildebensmønster, bort og friser skal skiftes ud og genskabes, så det ligner originalen i mindste detalje. En opgave til over en million kroner, der er vundet af Dansk Plank – Jydsk Gulvdesign i Esbjerg, og de går i gang til sommer.
- Vi kommer over med 5 mand og har tre uger til arbejdet, så der skal tages godt fat. Men det er også en opgave, vi går til med stor ydmyghed og har holdningen, at hvis vi ikke kan lave det med det værktøj, vi som håndværkere har til rådighed i dag, så burde vi skamme os, siger ejer og direktør Kim Sørensen med et smil.
Blanke gamle søm
Ydmygheden er til at forstå. Det er ikke hver dag, man er udsat for at skulle arbejde, mens kongen ser på. Her er der godt nok tale om Thorvaldsens store bronzestatue af Christian IV, der står i den ene ende af salen og vogter over den bygning, han lod opføre med byggestart 1620, men man ved jo aldrig, hvad der kan ske, hvis en tømrer begynder at lægge gulvet skævt. Indtil videre er Kim Sørensen dog ikke nået længere end til at lave et diskret hul i gulvet under en sofa.
- Vi skulle ned og se, hvor sundt træet er, og det er helt fantastisk. Sømmene står ligeså blanke og fine, som da de i 1857 blev slået i efter rejsen fra England, siger Kim Sørensen og fortæller, at der først skal en TV inspektion til, før det med sikkerhed kan fastslås, at det forholder sig sådan overalt. Det er imidlertid ikke det, han er mest spændt på.
- Den gang var der tradition for, at tømreren skrev sin signatur bag på stavene, så det bliver rigtig spændende at se, hvem der egentlig lagde gulvet, når vi får det op. Og ja, vi skal da også have vores signatur under det nye gulv, siger han med et grin.
Gulvet bliver genbrugt
Det er arkitekten Leif Hansen, der primært arbejder med renovering af fredede og historiske bygninger, der på vegne af Dansk Erhverv står med det store ansvar for renoveringen.
- Det er et smukt gulv, jeg synes klæder salen utroligt godt. Det ser i sin opbygning meget kompliceret ud, men har den store fordel, at gulvet er opdelt i felter, så man kan arbejde på flere steder samtidig.
Han fortæller, at nationalmuseets landmåler har været forbi og målt det helt præcist op, og glæder sig over, at de med Dansk Plank – Jydsk Gulvdesign inklusiv materialer er landet på en pris, hvor de, som han siger, får lidt mere gulv for de samme penge. Men også, at det ikke bliver helt det samme træ, da den eukalyptus, man brugte i 1857, for længst er uddød.
- Vi fandt en anden eukalyptus, men den var alt for rødlig i farven, så nu er vi endt med jatoba, der kommer tættest på det oprindelige. Samtidig har jeg det rigtig godt med, at det gamle træ bliver genbrugt. Dels af et københavnsk snedkerfirma og lidt til Frederiksborg Slot, der godt vil have nogle stave til reparationer.
Fransk bedst og billigst
Jatobatræet fra Sydamarika er ekstremt hårdt. Det ligner lidt den mørke maghoni og får det samme spil frem i gulvet som det oprindelige, fortæller Kim Sørensen. Træet har han skaffet fra en stor gammel gulvfabrik, der ligger vest for Paris. De har fået alle mål ned, så det skæres til stave, præcist klar til at blive lagt. Men selv om franskmændene har en lang og rig tradition for eksklusive gulve til blandt andet deres mange slotte, og samarbejdet med det danske firma har stået på i lang tid, så kigger Kim Sørensen lige forbi.
- Vi tager ingen chancer, så bare for en sikkerheds skyld laver vi lige en kvalitetskontrol på fabrikken.
Se efter den rigtige pris
Ifølge Kim Sørensen er det også franskmændenes materialepriser, der betød, at de kunne vinde opgaven.
- Vi hører tit gulvfirmaer beklage sig over, at de ikke kan vinde de opgaver, de byder ind på. En af vejene er at købe råvarerne billigere ind, og der har vi gennem årene opbygget et tæt samarbejde med gulvproducenter i Frankrig, Tyskland og Polen, hvor vi køber direkte ind uden fordyrende mellemled.
Han er godt klar over, at det kan lyde lettere sagt end gjort, især i dag, hvor der internationalt også er mange brodne kar i branchen.
- Vi har eksisteret i 30 år og har virkelig brugt mange år på at opbygge det netværk, der betyder, at vi i dag får tip om, hvor vi får den rette vare til den rigtige pris. Men som dansk gulvfirma kan man jo søge på det danske marked og se, hvad andre kan sælge træet til. I stedet for altid at gå ned i trælasten som man plejer.
-jhn
Fakta om Børsen
Børsen var oprindeligt en varebørs med korn og oversøiske varer, hvor skibene lagde til kaj på begge sidder af bygningen. I stuen nedunder var der pakrum, mens der var cirka 40 boder på 1.sal i salen og resten af bygningens længde. Her kom det finere borgerskab og handlede, mens også kongens soldater og de sømænd, der skulle slukke tørsten efter den lange rejse.
21/5 2014