Aktuelle nyheder om byggebranchen - Indeklima

Det er igen tid til at tjekke for radon Den radioaktive gas radon kan hverken lugtes, smages eller mærkes. Foto: Realdania/Radonfrithjem

Det er igen tid til at tjekke for radon

Sundhedsstyrelsen vurderer, at radonniveauet er for højt i 350.000 boliger. Det er derfor netop nu, i de kolde måneder, at man skal finde ud af, om niveauet af den radioaktive gas er for høj i hjemmet

Del artiklen på

Ifølge myndighederne er radon hvert år medvirkende årsag til, at 300 danskere får lungekræft. Det er baggrunden for, at Realdania siden 2016 har kørt kampagnen Radonfrithjem for at øge opmærksomheden på problemet med radon. Kampagnen opfordrer boligejere til at måle for radon og gøre noget ved det, hvis niveauet er for højt.

Indtil videre har flere end 11.500 boligejere fulgt kampagnens opfordring. Kampagnen kører nu på tredje år fra start oktober og vinteren over.

- Vi vil gerne gøre det nemmere for boligejerne at foretage en radonmåling - samt øge kendskabet til, hvad man kan gøre, hvis radonniveauet er for højt. Radon er nemlig en usynlig gasart, som man ikke kan se med det blotte øje. Vi tror, det er vigtigt for boligejerne at kende deres radonniveau, for først dér kan man gøre noget ved problemet, hvis det er for højt, siger programchef i Realdania og ansvarlig for kampagnen, Lennie Clausen.

Oplyser om radon
Kampagnens hjemmeside www.radonfrithjem.dk oplyser om radon og hjælper, hvis man ønsker at bestille en måling.

Får man som boligejer målt for meget radon, er der en række ting, man kan gøre for at sænke niveauet:

Det strækker sig fra små, enkle tiltag, der giver bedre udluftning til mere omfattende tiltag, der med fordel kan tænkes sammen med en større renovering af huset. Hvad, man præcis bør gøre, afhænger både af mængden af radon og husets alder og opbygning.

Via kampagnens hjemmeside henvises til radonrådgivere, der kan hjælpe med at finde frem til de rigtige løsninger til den konkrete bolig.

Realdania har som led i kampagnen været med til at starte og finansiere en efteruddannelse i radonrenovering for ingeniører, bygningskonstruktører og håndværkere. Med efteruddannelsen er de bedre klædt på til rollen som rådgivere for de boligejere, der søger hjælp til at løse deres radonproblem.

-los

Læs mere om Indeklima

2/10 2017
AffugtningAkustikAkustik lofterAkustik væggeBefugtningBusylightDecentral ventilationGlasvæggeIndeklimaIndeklimaløsningerIndeklimarådgivningKlimareguleringKontorventilationKøle/fryserumLydisoleringLydvæggeMikroventilationRadonspærreRadonsugTrinlydsdæmpningUdsugsvarmepumpeVarmepumpeVentilationVinduesventilationTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder