Aktuelle nyheder om byggebranchen - Indeklima

Flere boligejere forbedrer indeklima med ventilationsanlægDe danske boligejere har for alvor fået øjnene op for ventilationsanlæg som vejen til et sundt og behageligt indeklima i privatboligen.

Flere boligejere forbedrer indeklima med ventilationsanlæg

Dårligt indeklima kan give træthed, hovedpine, allergi og i værste fald hjerte- karsygdomme og kræft. Men det gør flere og flere boligejere noget ved, og en af løsningerne kan være et ventilationsanlæg

Del artiklen på
Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine, allergi og i værste fald hjerte- karsygdomme og kræft. Men flere og flere boligejere har nu for alvor fået øjnene op for, at ventilationsanlæg kan være løsningen mod fugt og skadelige partikler.

Brancheforeningen Dansk Ventilation oplever, at der i de seneste år har været en stigning i antallet af solgte mekaniske ventilationsanlæg til privatboliger, og stigningen ser ud til at fortsætte.

- Ud fra vores beregninger forventer vi, at 40 procent af de nye boliger, der bygges i år, bliver med ventilationsanlæg. Det er en stigning på 15 procent i forhold til sidste år. Når det gælder ventilationsanlæg til eksisterende boliger, hører vi fra vores medlemmer, at interessen også er voksende, siger direktør i Dansk Ventilation, Chresten Galsgaard.

Det stigende salg betyder flere ordrer i bogen for installatører og håndværkere. Ifølge Bolius’ Boligejeranalyse fra 2016 oplever hver anden boligejer problemer med indeklimaet. Analysen viser også, at boligejerne i høj grad orienterer sig mod håndværkere, når boligen skal renoveres, og der for eksempel skal installeres ventilationsanlæg.

Hvert andet børneværelse dumper luftskiftetest
Hos DTU Byg forsker professor Geo Clausen i indeklima. Han har været med til at undersøge 500 børneværelser, hvor luftskiftet i mere end halvdelen af værelserne lå under det anbefalede. Hans forskerteam har også målt luftskiftet i fem boliger fem gange over et år, og luftskiftet om vinteren var næsten helt i bund i alle fem boliger.

- Udviklingen med at flere får et ventilationsanlæg til privatboligen, byder jeg grundlæggende velkommen. Et hus skal være tæt for at mindske energiforbruget, men samtidig skal man huske at ventilere ordentligt. Vi er gode til at bygge tætte huse men har måske nok glemt det med at ventilere ordentligt, fortæller Geo Clausen.

Miljøstyrelsen anbefaler udluftning med gennemtræk minimum to gange dagligt. Men et mekanisk ventilationsanlæg sørger for at suge fugtig luft ud og få frisk luft ind i boligen døgnet rundt. Samtidig kan man opnå en besparelse på varmeregningen, da ventilationsanlæg bruger varmen fra den brugte luft til opvarmning af den friske luft.

Øget fokus på astma og allergi
Lindab Villaventilation er en af de leverandører af ventilationsanlæg, der mærker den stigende interesse. Sidste år henvendte mere end 500 boligejere sig hos Lindab for at få et tilbud. Det er væsentligt flere end i de foregående år.

- Vi oplever, at vores kunder har øget fokus på astma, allergi og andre luftvejsproblemer. Mange af vores kunder fortæller også, at deres hus er bygget meget tæt, og de har ikke lyst til at have vinduerne åbne nærmest hele tiden. Derfor har de brug for et ventilationsanlæg,” fortæller salgschef i Lindab, Lars Stenberg Rosenkilde.

Virksomheden har foretaget en undersøgelse blandt 200 personer, der har købt ventilationsanlæg enten hos Lindab eller andre leverandører. Undersøgelsen viser, at hver fjerde oplever mindre sygdom i hjemmet efter at have fået mekanisk ventilation.

Passende luftskifte hele året
En almindelig familie på fire personer afgiver i gennemsnit 10 liter vand til indeklimaet i døgnet. Ifølge professor Geo Clausen er ophobningen af fugt et af de største problemer for indeklimaet. Derudover er andre store syndere afgasning af kemiske stoffer fra møbler, elektrisk udstyr og legetøj samt partikler fra stearinlys og madlavning.

- Man kan ikke sige, at naturlig udluftning er bedre end mekanisk ventilation eller omvendt. Men fordelen ved mekanisk ventilation er, at man opretholder et passende luftskifte hele året og kan opnå en høj grad af varmegenvinding, siger Geo Clausen.

-Jhn

Fakta om dårligt indeklima
• En europæisk ekspertgruppe har ifølge Center for Indeklima og Sundhed i Boliger (CISBO) anslået, at der i Danmark hvert år tabes cirka 22.000 sygdomsjusterede leveår på grund af dårligt indeklima.
• Tab af sygdomsjusterede leveår omfatter mistede leveår på grund af død og leveår med alvorlige sygdomme.
• For at få et bedre indeklima kan man installere et mekanisk ventilationsanlæg.
• Lindab har udarbejdet hjemmesiden Villaventilation.dk, hvor man kan læse mere om indeklima og mekaniske ventilationsanlæg.

Læs mere om Indeklima

14/3 2017
AffugtningAkustikAkustik lofterAkustik væggeBefugtningBusylightDecentral ventilationGlasvæggeIndeklimaIndeklimaløsningerIndeklimarådgivningKlimareguleringKontorventilationKøle/fryserumLuftrenserLydisoleringLydvæggeMikroventilationRadonspærreRadonsugUdsugsvarmepumpeVarmepumpeVentilationVinduesventilationTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder