Aktuelle nyheder - Indeklima

Gode råd mod skimmelsvamp

Gode råd mod skimmelsvamp

Om vinteren vil vi gerne holde på varmen og lufter derfor mindre ud. Men særligt i ældre boliger er der risiko for, at det kan føre til fugt og skimmelskader

Del artiklen på

Når kulden strenges udenfor, er det godt at krybe sammen indenfor i varmen. Især hvis man bor i et ældre hus, der i forvejen kan have svært ved at holde på varmen, får mange på grund af kulden ikke luftet tilstrækkeligt ud.
 
- Luftfugtigheden stiger for meget, når man ikke får luftet ud. Det er en af de ting, der kan føre til dårligt indeklima, og særligt i ældre huse med høj luftfugtighed er der forøget risiko for angreb af skimmelsvamp på grund af de ofte mange kuldebroer, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Niels Strange.
 
En anden risiko ved dårligt opvarmede huse er ifølge Niels Strange, at når man prøver at spare på varmen ved at lukke enkelte rum af.
 
- Fugtig opvarmet luft vil trænge ind i de nedkølede rum og kondensere. Det sker på grund af den lavere temperatur i rummet kan luften ikke bære så meget fugt, og derfor sker der en opfugtning af omgivende overflader og inventar i rummet med risiko for efterfølgende skimmelangreb, siger Niels Strange.
 
- I stedet bør man have radiatorer tændt på en passende temperatur i alle rum, og på kolde dage måske tage en ekstra bluse på, siger han.
 
Men oplever man, at der generelt er meget koldt i din bolig, kan der være god grund til også at tjekke din bolig for utætheder.
 
- Hvis varmen forsvinder ud til fuglene i buskene unden for huset, betyder det ofte, at der er utætte vinduer eller en revne ved lofter, mure og sokkelen.
 
Skal man sikre det gode indeklima og samtidig minimere husets energiforbrug på længere sigt, er det først og fremmest utætheder på vinduer, døre, tag og mure, som husejeren skal være opmærksom på.
 
- Man kan finde utæthederne i klimaskærmen ved f.eks. at få termograferet sit hus i denne lidt koldere tid. Det vil afsløre, hvor varmen forsvinder ud, og man får et grundlag til at vurdere, hvor der bedst fornuft i at gøre en indsats, siger Niels Strange.

-kj

Læs mere om Indeklima

14/12 2016
 • Ventilationsvinduet

  Ventilationsvinduet

  Fremtidens grønne indeklimaløsning
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Dansk MiljøAnalyse

  Dansk MiljøAnalyse

  Prøvetagning og Miljøscreening
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • InVentilate

  InVentilate

  Bæredygtig ventilation
 • BG Byggros

  BG Byggros

  Fugttekniske løsninger
 • Condair

  Condair

  Hygiejnesikrede befugtningsløsninger til produktion, sundhedssektoren og kontor
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulv, væg og tag