Aktuelle nyheder om byggebranchen - Indeklima

Hybridventilation kan give store besparelserAlle opholdsrum mod facaden er udstyret med vinduer og ventilationsspjæld, der styres alt efter personbelastning og vejrforhold.

Hybridventilation kan give store besparelser

Den bæredygtige Mesterfjellet Skole i norske Larvik sparer mere end 342.000 kWh om året ved at bruge hybrid ventilation

Del artiklen på

I 2014 åbnede en splinterny skole i den norske kommune Larvik. Beslutningen om at bygge en ny skole bundede først og fremmest i det manglende vedligehold og umoderne faciliteter på kommunens ældre skoler, som dermed heller ikke kunne leve op til de stadigt strengere energikrav, som Norge oplever på samme måde som Danmark.

Derfor gik Larvik kommune sammen med Buer Entreprenør og arkitektfirmaerne Cebra, Spinn Arkitekter og Various Architects om at skabe en skole med fokus på miljø, moderne undervisningsformer og optimale indlæringsforhold.

Den 6000 kvm store skole blev derfor opført med klare referencer til den omkringliggende natur, blandt andet med et stort atrium med glas i facaden, og med hybridventilation, som er en kombination af traditionel mekanisk ventilation og naturlig ventilation via motoriseret styring af vinduerne.

Gode erfaringer
Larvik kommune har i tidligere projekter brugt hybrid ventilation, som både er energioptimerende og godt for indeklimaet samt elevernes indlæringsevne. Det var derfor ikke svært at lade valget falde på netop denne løsning til Mesterfjellet.

- Ventilationen fungerer efter vores mening meget tilfredsstillende, og luftkvaliteten samt temperaturen opleves som værende behagelig i alle rum. Det er klart et system, vi kan anbefale, udtaler Eva-Lise Børven Olsen, forhenværende rektor på Mesterfjellet.

Intelligent styring
Det valgte system, NV Advance, er udviklet og produceret af den danske cleantech virksomhed WindowMaster, som har mange års erfaring med netop bæredygtige ventilationsløsninger, inklusiv hybrid- og naturlig ventilation.

Systemet beror på intelligent styring af vinduerne, der åbnes og lukkes baseret på input fra sensorer i alle rum, der bl.a. måler luftkvaliteten samt en vejrstation på skolens tag, der monitorerer udendørs vejrforhold og dennes effekt på indeklimaet.

Det intelligente system styrer ydermere belysning, solafskærmning og opvarmning således at alle bygningens funktioner er integreret på en let og overskuelig måde via en enkelt løsning.


Giver store besparelser
I dag, tre år efter skolen åbnede, er der indsamlet en tilstrækkelig mængde data til at kunne vurdere, hvorvidt Mesterfjellet har levet op til sine ambitiøse miljømål.

Der er i alt 160 motoriserede vinduer på skolen, som tager over for den mekaniske ventilation i sommermånederne. Dermed kan brugen af den mekaniske ventilation nedskaleres markant, hvilket betyder en tilsvarende nedskalering af energiforbruget, da naturlige ventilation har et minimalt forbrug sammenlignet med mekanisk ventilation.

På Mesterfjellet er der, via WindowMasters hybrid ventilation, sammenlagt sparet mere end 342.000 kWh per år i forhold til de norske krav og hvad denne type projekt normalt dimensioneres til. Dette svarer til en årlig besparelse på over en kvart million kroner; økonomiske midler som skolen potentielt kan bruge på andre vigtige opgaver.

Data fra skolen har således en påviselig effekt af hvordan hybridventilation kan nedbringe energiforbruget i bygninger uden at gå på kompromis med det gode, friske indeklima. Hybrid ventilation er en relativ ny løsning, så data fra skolen er derfor også med til at drage paralleller mellem teori og praksis.

Besparelsen lyder på over en kvart million kroner om året. Samme besparelse ville i Danmark være på cirka 684.000 danske kroner grundet højere elpriser.

-los

Læs mere om Indeklima

24/8 2017
AffugtningAkustikAkustik lofterAkustik væggeBefugtningBusylightDecentral ventilationGlasvæggeIndeklimaIndeklimaløsningerIndeklimarådgivningKlimareguleringKontorventilationKøle/fryserumLuftrenserLydisoleringLydvæggeMikroventilationRadonspærreRadonsugUdsugsvarmepumpeVarmepumpeVentilationVinduesventilationTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder

 • Troldtekt

  Troldtekt

  God akustik - helt naturligt
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulve, vægge og tage.
 • Triplan

  Triplan

  Produkt sortiment
 • BG Byggros

  BG Byggros

  Calsitherm Indeklimaplade - Det naturlige valg der forbedrer dit indeklima
 • Ventilationsvinduet

  Ventilationsvinduet

  Fremtidens grønne indeklimaløsning
 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima
 • Condair

  Condair

  Hygiejnesikrede befugtningsløsninger til produktion, sundhedssektoren og kontor
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • InVentilate

  InVentilate

  Bæredygtig ventilation
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Dansk MiljøAnalyse

  Dansk MiljøAnalyse

  Prøvetagning og Miljøscreening