Aktuelle nyheder om byggebranchen - Indeklima

Ny forskning: God akustik mindsker stress på arbejdspladsenMedarbejderne på Sundbyberg Rådhus fik målt bl.a. trivsel, arbejdsindsats og stress, da de blev udsat for et eksperiment, hvor lydmiljøerne på kontoret blev hhv. forbedret og forværret.

Ny forskning: God akustik mindsker stress på arbejdspladsen

Ny svensk undersøgelse viser, at bedre akustik på arbejdspladsen øger trivslen og koncentrationen samtidig med, at det mindsker stressniveauet

Del artiklen på

En af verdens førende arbejdspladskonsulenter, Dr. Nigel Oseland, har netop påvist, at det ikke er nok at måle på efterklangstid, når man skal afgøre, om et rum har den rette akustik. Det er også vigtigt at forholde sig til taleklarhed og lydstyrke, når man vurderer, om et rum leverer et godt arbejdsmiljø, og her er sammenhængen mellem arbejdspladsens ansatte, aktiviteten i rummet og lokalets fysiske kvaliteter afgørende for de kriterier, som f.eks. taleklarheden skal leve op til.

For at dokumentere dette, udførte Stressforskningsinstituttet i Stockholm et helt unikt feltstudie i samarbejde med Ecophon. I et omfattende forsøg blandt 151 medarbejder på Sundbyberg Rådhus nær Stockholm studerede man sundhedseffekten på rigtige mennesker i rigtige kontormiljøer og målte på deres trivsel, arbejdsindsats og stress i en helt almindelig hverdag.

Bedre koncentration og hukommelse
Resultatet er klart: lydmiljøet på arbejdspladsen har markant indvirkning på medarbejdernes velbefindende. Faktisk rapporterede medarbejderne om forbedret koncentration og hukommelse, ligesom de fandt det lettere at tage beslutninger og tænke klart, efter akustikken blev forbedret. Det samlede stressniveau blandt medarbejderne faldt med 11 %.

- Undersøgelsen taler sit tydelige sprog. Et godt indeklima med god akustik er afgørende for medarbejdernes trivsel på arbejdspladsen. Det er der, vi bruger en stor del af vores vågne timer, og derfor savner jeg også, at vi i Danmark får mere fokus på, hvilken betydning dårlig akustik har på vores fysiske og psykiske velbefindende, og at flere arbejdspladser vælger gode akustikløsninger til, så medarbejderne vinder i det lange løb, siger business unit manager fra Ecophon, Anders Lisberg Petersen.

Stress ødelægger mennesker
Støj på arbejdspladsen er også et velkendt problem på de danske arbejdspladser. I 2014 angav 44 % af deltagerne i en undersøgelse foretaget af ’Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø’, at de var udsat for forstyrrende støj i mindst en fjerdedel af arbejdstiden. Det kan lydabsorberende løsninger til loft og vægge være med til at ændre ved at reducere efterklang og minimere støj.

- Vi har i Ecophon et team på 16 ansatte, som hele tiden forsker og udvikler nye løsninger på det område, vi kalder ’Aktivitetsbaseret akustikdesign’. Det handler nemlig ikke bare om at øge komforten i hverdagen. Stress ødelægger mennesker og påvirker bundlinjen. Mennesker, der er stressede, begår flere fejl og har mere fravær. Derfor kan forbedret akustik meget vel være en af de bedste investeringer, virksomheder kan foretage, afslutter Anders Lisberg Petersen.

Sådan blev undersøgelsen foretaget
For at være sikker på resultaterne var analysen meget grundig. Undersøgelsen fandt sted på to etager på Sundbyberg Rådhus ved Stockholm. Etagerne er næsten ens indrettet, har lige mange arbejdsstationer, og de ansatte udførte samme slags opgaver. Begge etager havde som udgangspunkt en rimelig akustik.

I en weekend blev lydmiljøerne på begge de to etager ændret – uden at de ansatte vidste det:
- På 4. sal blev det gode lydmiljø forbedret ved at installere vægabsorbenter af høj kvalitet.
- På 5. sal blev lydmiljøet forværret: halvdelen af akustikpladerne i loftet blev erstattet med hårde, lydreflekterende paneler.

Efter tre uger byttede man hemmeligt rundt på lydreguleringen på de to etager:
- På 4. sal skiftede man fra den forbedrede akustik til den forværrede.
- På 5. sal skiftede man fra den forværrede akustik til den forbedrede.

Efter endnu tre uger skiftede man så igen begge etager, så medarbejderne på 4. sal vendte tilbage til et lidt bedre lydmiljø, mens dem på 5. sal vendte tilbage til et lidt dårligere lydmiljø. I løbet af alle de hemmelige skift målte forskerne på de 151 medarbejderes trivsel og præstationer.

-los

Læs mere om Indeklima

29/5 2017
AffugtningAkustikAkustik lofterAkustik væggeBefugtningBusylightDecentral ventilationGlasvæggeIndeklimaIndeklimaløsningerIndeklimarådgivningKlimareguleringKontorventilationKøle/fryserumLuftrenserLydisoleringLydvæggeMikroventilationRadonspærreRadonsugUdsugsvarmepumpeVarmepumpeVentilationVinduesventilationTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder