Aktuelle nyheder om byggebranchen - Indeklima

Ny ventilation er tjent ind på tre årNeotherm-ventilen på badeværelset åbner og lukker for ventilationen efter behov.

Ny ventilation er tjent ind på tre år

Ny behovsstyret ventilation giver bedre indeklima og store besparelser til 291 ældreboliger i Valby

Del artiklen på

Beboerne i KAB bebyggelsen Valbyhom har i årevis lidt under larm og træk og duggede ruder med et forældet udsugningsanlæg fra 1980'erne. Nu er de i alt 32 ventilatorer skiftet til moderne EC-ventilatorer fra Smock Ventilation, og der er installeret en fugtstyret ventil fra Neotherm i alle lejligheder.

Neotherm-ventilen skruer op for ventilationen, når fugtigheden stiger, f.eks. ved madlavning eller når der tages bad, og skruer ned igen, når luftfugtigheden igen er, som den skal være. Denne behovsstyring giver et langt bedre indeklima og vil også kunne aflæses direkte på varmeregningen hos de enkelte beboere.

- Vi er utroligt glade for den nye ventilation. Det kører helt lydløst, og der kommer ingen dug hverken på spejlet eller vinduet, når vi tager bad, fortæller beboerformand Bent Hansen.

Det er nye toner i Valbyholm, hvor der gennem årene har været rigeligt med klager fra beboerne over larm i rørene, træk, kulde og fugtighed.

Fortidens synder
Det viste sig endda, at anlæggene på et tidspunkt er blevet skruet ned på halv kraft i et forsøg på at mindske generne for beboerne, hvilket betød, at de ikke overholdt de gældende krav.

Det opdagede Kim Olander fra Smock Ventilation, da de begyndte at måle på de gamle anlæg for at beregne energiforbrug og energitilskud til renoveringsprojektet, der skulle behandles på et KAB afdelingsmøde.

- Det var nogle gamle ventilatorer, der bestemt havde set bedre dage. Desuden var udsugningskanalerne fyldt med årtiers skidt og møg, hvilket ikke gjorde sagen bedre, fortæller Kim Olander.

Renoveringsprojektet blev godkendt af KAB sidst i 2016, og i starten af 2017 påbegyndte Smock Ventilation installationen af de 32 moderne EC-ventilatorer, der kan styres efter behov og er langt mere effektive og billigere i drift.

- Udover de bedre forhold for beboerne har vi udsigt til store besparelser både på el og varme, så vores investering på 1,1 mio. kr. vil være tjent hjem igen på kun tre år. Vi har også fået 280.000 kr. i energitilskud fra staten til renoveringen, fortæller KAB driftschef Viggo Strøm Børsting.

Varmeregning i frit fald
El-besparelsen på ventilatorerne er beregnet til 150.000 kr. om året, hvilket svarer til ca. 25 % af forbruget. Men besparelsen forventes at blive endnu større, da både behovsstyring i lejlighederne og rensning af udsugningskanalerne forventes at reducere elforbruget yderligere.

Varmeforbruget i ejendommen vil også blive beskåret kraftigt med den nye behovsstyring af ventilationen, men det er umuligt at lave præcise beregninger, fordi der har været pillet ved den gamle installation.

Der vil også være store udsving på, hvor meget der spares i de enkelte lejligheder, når der ventileres efter behov, for aktivitetsniveauet vil være meget forskelligt, påpeger projektleder Anders Gottlieb Mortensen fra Neotherm.

- Det har betydning, hvor mange der bor i lejligheden, og hvad de laver. Om de f.eks. går meget i bad, eller for det meste sidder stille foran tv’et. Vi kan ikke rigtig sige noget om, hvor meget beboernes varmeregning falder, men vi kan helt sikkert garantere, at det gør den.

-kj

Læs mere om Indeklima

5/9 2017
AffugtningAkustikAkustik lofterAkustik væggeBefugtningBusylightDecentral ventilationGlasvæggeIndeklimaIndeklimaløsningerIndeklimarådgivningKlimareguleringKontorventilationKøle/fryserumLuftrenserLydisoleringLydvæggeMikroventilationRadonspærreRadonsugUdsugsvarmepumpeVarmepumpeVentilationVinduesventilationTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder

 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Troldtekt

  Troldtekt

  God akustik - helt naturligt
 • BG Byggros

  BG Byggros

  Calsitherm Indeklimaplade - Det naturlige valg der forbedrer dit indeklima
 • Dansk MiljøAnalyse

  Dansk MiljøAnalyse

  Prøvetagning og Miljøscreening
 • Triplan

  Triplan

  Produkt sortiment
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Ventilationsvinduet

  Ventilationsvinduet

  Fremtidens grønne indeklimaløsning
 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima
 • InVentilate

  InVentilate

  Bæredygtig ventilation
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulve, vægge og tage.
 • Condair

  Condair

  Hygiejnesikrede befugtningsløsninger til produktion, sundhedssektoren og kontor