Aktuelle nyheder om byggebranchen - Kloak & afvanding

Kloakmestre vil sende flere unge i kloakkenKampagnen kører på www.skideligeglad.dk og finder også vej til Facebook, blandt andet med otte små film.

Kloakmestre vil sende flere unge i kloakken

Storstilet kampagne for at sikre flere i lære som anlægsstruktører – og dermed også flere kloakmestre

Del artiklen på

Der er fuld gang i byggebranchen over hele landet. Klimaet forandres til stadighed og giver problemer med monsterregn. De eksisterende kloaksystemer har mange steder alt for mange år på bagen og kalder på renovering eller fornyelse. Alle betingelser for en gylden fremtid med stor jobsikkerhed er til stede. Der mangler bare nogle unge mennesker at stoppe i kloakken.

Det forsøger brancheforeningen Danske Kloakmestre nu at råde bod på med en storstilet kampagne, som skal øge interessen for at gå i lære som anlægsstruktør. Og dermed også skabe fundamentet for udklækning af flere kloakmestre.

- For få år siden blev der udlært lige godt og vel 300 kloakmestre. I fjor kun det halve antal. Det er en udvikling, som vi skal have vendt. Det vil vi gøre ved at forklare de unge mennesker, at man faktisk kan sikre sig en fremtid som selvstændig mester, hvis man har bestået 9. eller 10. klasses eksamen med minimum 02 i dansk og matematik. Eller man kan gå direkte i lære i en virksomhed, fortæller Danske Kloakmestres næstformand, Thomas Rasmussen.

Brug for mange
- De unge har brug for en god fremtid, og samfundet har brug for kloakmestre. Rigtig mange. Foruden fuldt knald på byggeriet, udslidte kloaksystemer og klimaforandringerne, er branchens egne folk også med til at øge behovet for nye. Mange af de nuværende kloakmestre er nemlig i aldersklassen plus 50, og derfor sker der automatisk en udfasning i løbet af en kort årrække, siger Thomas Rasmussen.


Struktørelever går til filmen
Danske Kloakmestre sætter nu ind med kampagnen 'Skideligeglad', som har fået sin egen hjemmeside – www.skideligeglad.dk. Her er mulighed for at både læse, se og høre om kloakbranchen og uddannelsen både til anlægsstruktør og kloakmester. De hænger sammen. Når eksamensbeviset som anlægsstruktør er på plads, er fundamentet for at blive kloakmester det nemlig også. En anlægsstruktør er automatisk også uddannet rørlægger, og for at fuldende til kloakmester mangler kun den teoretiske kloakmesterprøve. Efterfølgende kan man søge om autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen.

- På www.skideligeglad.dk præsenterer vi også otte små film, hvor unge, der allerede er i lære, med deres egne ord fortæller om hverdagen som anlægsstruktør. De lægger ikke skjul på, at det kan være hårdt arbejde, men fortæller også om hjælp fra entreprenørmaskinerne, frisk luft og masser af teamwork. En af dem afmonterer også den gamle opfattelse, at det er ulækkert at være kloakmester. Det hører faktisk til sjældenhederne, at det lugter mere af lort end af lagkage, siger Thomas Rasmussen.

- De små film kommer også til at ligge på Facebook, og vores håb er naturligvis, at rigtig mange unge vil tage et kik og finde ud af, hvor gode fremtidsmuligheder, man faktisk har som anlægsstruktør. Kampagnen er løbende og uden bagstop. Tvært imod vil vi bygge på for at skabe kontakt og relationer til fremtidens folk i branchen, fortæller kloakmestrenes næstformand.

SU og elevløn
Uddannelsen til anlægsstruktør tager normalt tre år og cirka otte måneder, alt afhængig af uddannelsesmæssig baggrund. Elever, der kommer helt grønne direkte fra folkeskolen, skal lægge et halvt års tid til, fordi de skal omkring grundforløbet på en erhvervsskole først. Det er her, man vælger, om det i virkeligheden er struktør, man vil være, eller om der i stedet er en anden håndværkeruddannelse, der trækker mere.

Lærlingene klarer økonomien undervejs via SU og elevløn. Svendebrevet som anlægsstruktør giver adgang til kloakmesteruddannelsen.
Danske Kloakmestre har tillige kik på de ikke helt unge. Det er nemlig også muligt at gå i lære som anlægsstruktør som voksenlærling. Hvis man er over 25 år, kan man gå i voksenlære og få løn efter gældende overenskomst under uddannelsen. Der gælder samme regler som for andre fag. Blandt andet også, at relevante faglige kompetencer fra andre jobs kan bruges til måske at gennemgå uddannelsesforløbet på kortere tid.

Antallet af nyudklækkede kloakmestre har stabiliseret sig omkring 150 de seneste tre år. Tidligere lå antallet typisk mellem 260 og godt 300 med 2006 som det gyldne uddannelsesår med 315 eksaminander.

-jhn
Læs mere om Kloak & afvanding

8/11 2017
AfvandingBiologisk minirensningsanlægBiologisk sandfilterBrønddækslerDet beplantede filterDrænFaldstamme, renoveringHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakeringKloakrenoveringKloakrørLAR-løsningerMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPilefordampningsanlægPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRisteRottebekæmpelseRottefælderStrømpeforringTilbageløbssikringTilbageløbsventilTV-inspektionUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder