Aktuelle nyheder om byggebranchen - Kloak & afvanding

Lille underborer giver store besparelserGang i boringen. Opgravning af et fortov og efterfølgende retablering er sparet.

Lille underborer giver store besparelser

Den lille Storm P.-tingest af et jordbor horisontalt monteret på en slæde, der dukkede op i 2011, er vokset til en succes

Del artiklen på

Mange trak på smilebåndet, da virksomheden Tzacho på Rørcenterdagene i 2011 præsenterede en finurlig ramme med et jordbor horisontalt monteret på en slæde. Såmænd også ophavsmanden, Flemming T. Zacho selv. 'En kontrollérbar mini-underboringsmaskine' tog han sig den frihed at betegne den Storm P.-agtige tingest, som bortset fra hydraulik til boret, udelukkende kørte på rugbrødsmotor.

Siden er grinene forstummet. Den lille underborer er blevet en stor succes for firmaet i Hadsten, hvor maskinen er nået til det, som internationalt må være Stage III Final. Hos Tzacho hedder den Underborer UB 3, og spørger man en fagmand med stor erfaring i at bruge maskinen, er det overflødigt at spekulere i en generation fire.

-Den fungerer perfekt og er hverken klodset eller uhandy at håndtere. Så jeg har svært ved at se, hvor den kan forbedres, siger Kim Nielsen, som er formand for pibebursting-afdelingen hos entreprenørfirmaet Vam A/S i Vester Alling på Djursland.

Store besparelser
Kim Nielsen henter store besparelser i tid, når Underborer UB 3 er sænket ned i en udgravning og typisk går i gang med at bore under fortove for at bane vej for stikledninger.

-Vi laver rigtig meget arbejde for Aarhus Kommune, og når vi har underboreren i sving, gælder det som regel stikledninger med diameter 160 eller 110 mm. Når vi graver i vejen, skal vi ofte levere en ledning i skel. Så sætter vi simpelthen maskinen ned i det store hul, hvor vi laver hovedledningen, og borer ind under kabler, vandledninger og fortove, forklarer Kim Nielsen.

Én mand i et par timer
Alternativt er den gammelkendte facon: Op med fortovet og håndgravning under kabler i jorden. Med efterfølgende behov for retablering. Den metode anvender nogle af Kim Nielsens kolleger hos VAM fortsat. Det har han vanskeligt ved at forstå.

-Hvis hullet er klar, når jeg kommer med Underborer UB 3, så har jeg lavet en stikledning på et par timer. Og så er maskinen vel at mærke oppe af hullet igen og klar til at rykke videre. En mand i et par timer klarer det, som ellers tager en dags tid for to mand, fortæller Kim Nielsen.

Han har prøvet forskellige scenarier med UB 3 rundt om i udgravninger. En af erfaringerne er, at maskinen fungerer helt optimalt ved boringer på de syv-otte meter, som hovedparten af VAMs opgaver med stikledninger fordrer. Det matcher fint erfaringerne hos Tzacho, hvor Flemming T. Zacho har konstateret 100 procent stabilitet på boret ud til ni meter.
Uden dykkende bor

-Jeg har også boret ud på 12-13 meter, og så skal jeg regne med, at retningen kan blive lidt ustabil. Men jeg har lavet udmærkede 25 promille-boringer på 10-12 meter. På de otte-ni meter kan man lave det fald, man ønsker, uden at boret dykker, siger Vams pipebursting-formand.

Styr på de længere boringer
Det var været et vigtigt element i udviklingen af tredje generation af den lille underborer, at der kom styr på også de lidt længere boringer. Det har Flemming T. Zacho sikret ved at forsyne UB 3 med et stempel i bagenden af maskinen. Det giver mulighed for at justere hældningen på boringen, og tilmed på promiller. Dobbelt tandstangsfremføring er med til at sikre fuld stabilitet.

Netop at bane vej for stikledninger ved kloakrenoveringer er den primære opgave for de ganske mange maskiner, der er sendt ud fra virksomheden i Hadsten, siden lanceringen i 2011. Projekterne er for små til, at det kan betale sig for entreprenører og kloakmestre at rykke ud med det store, tunge underboringsgrej. Men store nok til, at der er tid og penge at spare ved at bore ind under fortove, indkørsler, hække og græsplæner, i stedet for at grave op og efterfølgende skulle retablere.

-jhn


Læs mere om Kloak & afvanding

6/4 2017
AfløbsrenderAfvandingBiologisk minirensningsanlægBiologisk sandfilterBrønddækslerDet beplantede filterDrænFaldstammerenoveringHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakeringKloakrenoveringKloakrørLAR-løsningerLet brøndgodsMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPilefordampningsanlægPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRegnvandshåndteringRisteRottebekæmpelseRottefælderSpecialafdækningStrømpeforringTilbageløbssikringTilbageløbsventilTV-inspektionUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder