Aktuelle nyheder om byggebranchen - Køkken

Mange vil være møbelsnedker

Mange vil være møbelsnedker

Mange unge drømmer om at lære at bruge hænderne kreativt - det mærker Multiform, der producerer snedkerkøkkener

Del artiklen på

Camilla Engholm Poulsen fra Ikast er netop blevet udlært møbelsnedker. Hun tæller med i statistikken, der viser en tredobling inden for 4 år af unge, der uddanner sig til møbelsnedkere. Hun har svendebrev fra Multiform ved Kibæk, som aldrig har brug for at slå stillinger op til lærlinge, fordi mange unge drømmer om at lære at lave snedkerkøkkener.

- Jeg har læst møbeldesign, og bagefter kunne jeg rigtig godt tænke mig selv at få fingrene i træet og skabe nogle flotte produkter, som jeg gør hos Multiform, siger 29-årige Camilla Engholm Poulsen fra Ikast, som netop er blevet uddannet møbelsnedker og har fået fast arbejde i køkkenvirksomheden i Kibæk, hvor der laves snedkerkøkkener.

Her er træskufferne svalehaletappede, og hver eneste låge har været gennem menneskehænder rigtig mange gange, før køkkenet er færdigt. Snedkeren kender navnet på den kunde, som han eller hun lavet et køkken til, og her er der ikke to ens køkkener.

Slår aldrig lærepladser op
Mange deler passionen for det gode håndværk med Camilla. På landsplan er der sket en tredobling af unge, som gerne vil være møbelsnedkere inden for en fireårig periode. Hos Multiform slår man aldrig lærepladser til møbelsnedkere op. Virksomheden har hele tiden 2-3 snedkerlærlinge, og siden 80’erne har Multiform uddannet ca. 40 snedkere.

- Vi har uddannet møbelsnedkere siden virksomhedens barndom i 80’erne, og vi synes, at vi har en forpligtelse til at være med til at uddanne fremtidens snedkere. Derfor følger vi dem tæt – både på skolen og i hverdagen på værkstedet, siger Klavs Dalager Karlskov, som er produktionschef på Multiform.

Fremtidsforsker: Længsel efter hud og hænder
- Det er en stor tilfredsstillelse at være med til at lave produkter, som er rigtig godt håndværk, og som nogen har gjort sig umage for at lave. Det er en rar tanke, at dem, der køber sådan et køkken, kan glæde sig over det hver dag i rigtig mange år, siger Camilla Engholm Poulsen, som er en blandt efterhånden mange unge kvinder, der har meldt sig under fanerne i det traditionelle mandefag.

Hendes glæde ved at skabe noget med hænderne passer ind i tiden. Det bekræfter fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen fra Future Navigator. Hun siger:

- Vi kan lide tanken om, at køkkenet er lavet fra bunden og med omtanke – også for miljøet gennem materialevalg. Det er ikke tilfældigt, at vi ser et boom i antallet af unge, som gerne vil være møbelsnedkere. Vi længes efter det originale og det ægte, som er lavet af mennesker og ikke robotter. Vi længes efter hud og hænder.

Klassikere er i høj kurs
Camilla Engholm Poulsen tror også, at traditionen for danske møbelklassikere har betydning for søgningen til uddannelsen.

- Danmark har fostret mange stolte møbelklassikere. Hvem vil ikke gerne være med til at skabe fremtidens klassikere? Jeg vil i hvert fald gerne, siger Camilla Engholm Poulsen, som til sin svendeprøve lavede et flot jalousiskab.

-mir

Læs mere om Køkken

8/5 2017