Aktuelle nyheder om byggebranchen - Køkken

Selv køkkenerne er bæredygtigeDe 90 boliger i økobofællesskabet Karise Permatopia får bl.a. eget forsyningsanlæg baseret på vedvarende energi, der håndterer affald, regn- og spildevand. Også køkkenerne er miljøcertificerede.

Selv køkkenerne er bæredygtige

Økosamfundet Karise Permatopia står snart klar i den lille vestsjællandske stationsby Karise. De 90 lavenergiboliger skal være selvforsynende, og selv køkkenerne fra AUBO Valby er bæredygtige

Del artiklen på

Dele-elbiler, egen vindmølle til at producere strøm og en drøm om at leve i et bæredygtigt og selvforsynende samfund er blandt årsagerne til, at folk lige fra Bornholm til Nordjylland snart flytter til Karise. Den lille vestsjællandske stationsby har godt 2000 indbyggere, men det tal stiger, når de 90 lavenergihuse i et gennemført bæredygtigt byggeri snart bliver erklæret indflytningsklare.

Karise Permatopia bliver et 29 hektar stort bofællesskab, hvor beboerne kommer til at drive deres eget landbrug, og hvor et forsyningsanlæg baseret på vedvarende energi kommer til at håndtere affald, regn- og spildevand. Der bliver med andre ord ikke gået på kompromis i bestræbelserne på at skabe et bæredygtigt samfund - heller ikke når det kommer til boligernes køkkener.

Forventer flere lignende projekter
Trods skarp konkurrence blev det AUBO Valby, der vandt licitationen – blandt andet takket være den grønne profil, som den vestjyske køkkenproducent har arbejdet på i årevis, og som tidligere i år blev dokumenteret med den fornemmeste miljøcertificering, BREEAM.

- Vores BREEAM-certificering har været en stærk medvirkende faktor til, at vi har vundet denne licitation. Indtil videre er vi de eneste i markedet, der kan dokumentere, at vores produkter lever op til de strenge BREEAM-standarder. Man kan roligt sige, at vores produkter går hånd i hånd med dette projekt med bæredygtighed som altoverskyggende præmis. Det er et særdeles godt referencepunkt for os, da vi kan se, at der fremadrettet vil dukke flere lignende projekter op overalt i landet. Både vores bæredygtige produkter og erfaring vil give os et værdifuldt forspring, så vi forhåbentligt kommer til at levere og montere flere miljøvenlige køkkener i fremtiden, siger indehaver af AUBO Valby, Kenneth Pedersen.

Grøn tankegang
Forberedelserne til den store opgave kører for fuld tryk, og for tiden er Kenneth Pedersens kalender booket til bristepunktet, eftersom samtlige beboere inviteres til et personligt møde med henblik på at finde deres helt eget drømmekøkken.

- Vi har at gøre med en gruppe af mennesker, som har en grøn tankegang, og som åbenlyst prioriterer bæredygtighed. Derfor tilbyder vi en standardløsning til samtlige huse, hvor vores BREEAM-godkendte produkter er en del af sortimentet. Det vil altså sige, at beboerne kan vælge et grønt køkken, uden at det resulterer i ekstra omkostninger. Sådan er det med alle vores BREEAM-godkendte produkter – det skal ikke koste ekstra at tage hensyn til miljøet. Der venter os en stor, men samtidig utrolig spændende opgave, som vi glæder os til at komme i gang med, siger Kenneth Pedersen.

Det vestsjællandske økosamfund består af otte boligklynger med både leje-, ejer-, og andelsboliger. AUBO´s lastbiler sætter snart kursen mod Karise, så de første lavenergihuse kan stå klar til indflytning omkring 1. oktober.

Læs mere om AUBO her.

-los

Læs mere om Køkken

9/8 2017