Aktuelle nyheder om byggebranchen - Lavenergi

Energieffektivt design med tagvinduer

Veltilpassede tagvinduer kan bidrage med energibesparelser i nybyggeri

Del artiklen på

Alle nye bygninger i EU skal være næsten energineutrale inden udgangen af 2020.

Vinduer er centrale for at energikrav kan afbalanceres med et godt oplyst og behageligt indendørs miljø, der understøtter brugere og beboeres trivsel.

En ny undersøgelse fra DTU Byg viser, at det er muligt af tilpasse tagvinduer til et næsten energineutralt byggeri, der opfylder alle krav til lavenergi uden at gå på kompromis med miljøet indendøre. Tagvinduer er en særlig effektiv kilde til naturligt dagslys med et stort potentiale for energibesparelser, fremgår det af afhandlingen.

Undersøgelsen fra DTU Byg har sammenlignet forskellige kombinationer af størrelser og egenskaber for vinduer, der vil gøre det muligt at opfylde krav til både dagslys og varmekomfort og energiforbrug på én gang. Det kan lette planlægningen af næsten energineutrale bygninger og reducere omkostningerne til byggeriet.

Fleksibelt design
Analyserne i afhandlingen viser, at behovet for dagslys og termisk komfort kan opfyldes i bygninger, der designes med veldimensionerede vinduer og passende solbeskyttelse på glasflader, der vender mod hhv syd, øst og vest.

Forbedrede varmeegenskaber i tagvinduer kan opfylde kravene til næsten energineutralt byggeri samtidig med at mulighederne for fleksibilitet i bygningens design bibeholdes.

Afhandlingen viser desuden, at reduceret varmetab i vinduer og rammekonstruktioner, kan give brugerbesparelser fra nogle få hundrede til flere tusinde kroner pr. m2 forbedret vindueskonstruktion.

Kilde: Roof windows in low-energy buildings, ph. d. afhandling af Gunnlaug Cecilie Jensen Skarning

- eca

Læs mere om Lavenergi

27/9 2017