Aktuelle nyheder - Lavenergi

For mange fejl - når varmepumpen installeres

Undersøgelser viser, at der stadig sker mange forskellige typer af fejl ved installation af varmepumper i private hjem

Del artiklen på

Videncenter for Energibesparelser i Bygninger (VEB) har her i efteråret foretaget en mindre telefonisk undersøgelse hos en række installationsvirksomheder, producenter og grossister samt brancheorganisationer.

Videncentret har spurgt om, hvilke typer af fejl interviewpersonerne oplever, der er på varmepumpeinstallationer.

Vagn Holk, leder af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger, forklarer:

- De nye undersøgelse er ikke videnskabelig, men den tyder på, at der er stor variation i kvaliteten af varmepumpeinstallationerne i de danske hjem, og at omfanget af forskellige fejltyper er stort. De opstår såvel i dimensioneringen som i installationsarbejdet og indreguleringen, mens det til gengæld er sjældent, at der opleves fejl på selve varmepumpen.

Telefonundersøgelsens resultater understøttes af en tidligere mere omfattende undersøgelse 'Den gode varmepumpeinstallation', som viser, at der er fejl på 85 % af varmepumpeinstallationerne.

Øget indsats
Videncentret har i samarbejde med Energistyrelsen et øget fokus på kursusindsatsen til varmepumpeinstallatørene, hvor Energistyrelsen har afsat 1,4 mio. kr. til at styrke kompetencerne på varmepumpeområdet - herunder at afholde kurser samt forbedre og videreudvikle kursusindhold til fremtidige kurser om varmepumper.

Særligt indsatsen målrettet mod korrekt installation af varmepumperne for at minimere omfanget af fejl.

- De mange forskellige typer af fejl viser, at der er brug for et grundlæggende løft af kompetencerne på varmepumpeområdet - sådan at boligejere, der installerer varmepumper, kan være sikre på, at varmepumpen kører energieffektivt, og at de opnår den energibesparelse, de med rette forventer, siger Vagn Holk.

Væsentligste fejl og mangler
Nedenfor er listet en række fejl og mangler ved installation af varmepumper hos private. Videncentrets nye telefonundersøgelse har dog ikke vist, hvor ofte forskellige typer af fejl forekommer.

-jhn

 

 
https://presscloud.com/file/22/228957820668503/VEB_PM.PNGLæs mere om Lavenergi

4/12 2018