Aktuelle nyheder om byggebranchen - Lavenergi

Otte ud af ti danskere vil have mere solenergiUndersøgelse fra YouGov viser, at 84 procent af danskerne mener, at mere energi burde komme fra solcelleanlæg.(arkivfoto)

Otte ud af ti danskere vil have mere solenergi

En ny rapport fra Aalborg Universitet slår fast, at tagbaserede solceller bør spille en stor rolle i fremtidens energisystem. Nu opfordrer Dansk Byggeri politikerne til at komme på banen

Del artiklen på

Aalborg Universitet har gennemført en analyse af solcellers potentiale i det danske energisystem. Analysen viser, at det er teknisk og økonomisk hensigtsmæssigt, hvis solceller i 2050 udgør en samlet kapacitet på mellem 5.000 og 10.000 MW.

Den nye analyse fra Aalborg Universitet om solcellers potentiale i det danske energisystem viser, at tagbaserede solceller alene bør udgøre en samlet kapacitet på 5.000 MW i 2050. Den samlede solcellekapacitet udgør i dag blot 860 MW, så der er altså god grund til, at solceller kommer højere op på den politiske dagsorden.

- Solceller har haft en omtumlet rolle i den danske energipolitik trods mange fordele. Solceller bør naturligvis bidrage i fremtidens grønne energisystem. Med analysen fra Aalborg Universitet dokumenteres potentialerne for de tagbaserede solceller både teknisk og økonomisk, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Store muligheder for solceller på taget
På baggrund af en omfattende geografisk kortlægning viser den nye analyse, at der er store muligheder for tagbaserede solcelleanlæg i Danmark. Især i de tættere bebyggede områder er potentialerne store.

- Med mindre man har en drøm om at se det danske landskab plastret til med vindmøller og
markbaserede solcelleanlæg, er det oplagt at tænke solceller på bygningerne ind i den grønne omstilling. Branchen har været dygtig til at innovere og kan i dag levere flotte arkitektoniske løsninger, når det kommer til tagbaserede solceller, siger Michael H. Nielsen, og fortsætter:

- Hertil kommer, at en undersøgelse fra YouGov viser, at 84 procent af danskerne mener, at mere energi burde komme fra solcelleanlæg.

Klar politik mangler
Danskerne er altså klar, men Dansk Byggeri savner til gengæld at se en klar politik på
solcelleområdet. Det er fx et problem, at vilkårene for afregning til stadighed ændres. Dansk Byggeri vurderer, at det har været med til at svække hjemmemarkedet markant.

- Den førte stop&go-politik bør ophøre. Vi bør kunne forvente stabile langsigtede rammevilkår for udbygningen med solceller, herunder et klart og begribeligt regelsæt. Med de tekniske og økonomiske potentialer, der er tilstede, må politikerne få udarbejdet en langsigtet strategi for solceller. Danmark har slet ikke råd til at lade være, siger Michael H. Nielsen.

Danmark har fastsat en målsætning om, at den vedvarende energi skal udgøre 50 procent i 2030, og i 2050 skal hele det danske energiforbrug være baseret på vedvarende energi.

-jhn

Læs rapportens anbefalinger her


Læs mere om Lavenergi

27/9 2017