Aktuelle nyheder - Lavenergi

Solenergi nedprioriteres til fordel for forsøgsmøller

Regeringen opretter en særpulje til nye forsøg med vindmøller. Men det ærgrer Dansk Byggeri, at det igen er solcellerne, der bliver overset

Del artiklen på

Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at oprette en særpulje på cirka 210 mio. kr. til at teste og demonstrere nye forsøgsmøller på land i 2018 og 2019.
 
- Dansk Byggeri har forståelse for, at Danmark vil værne om den førerposition, vi har inden for vindmøller. Men det er uforståeligt, at vi ikke udnytter de unikke muligheder, vi har for at opbygge kompetencer inden for solceller, der er integrerede i bygninger i for eksempel taget eller facaden, siger chefkonsulent Camilla Damsø Pedersen fra Dansk Byggeri.

Særlige kompetencer
Pengene til den nye særpulje til forsøgsmøller tages nemlig fra midler til sol- og vindudbuddene i 2018 og 2019. Den nye pulje betyder, at forsøgsmøllerne uden for de nationale testcentre kan opnå støtte i 20 år.
 
- Det er lidt paradoksalt, at der flyttes penge fra sol og vindudbuddene over til forsøgsmøller, før det første udbud overhovedet er holdt. Politikerne burde selvfølgelig samtidig tænke ind, hvordan Danmarks særlige kompetencer inden for eksempelvis solceller, der er integreret i bygninger, kan understøttes, siger Camilla Damsø Pedersen.
 
Solcelleindustrien skal op igen
Danmark har mange innovative virksomheder. Et eksempel er Komproment, der netop har vundet den prestigefuld europæiske pris SME Star Award 2018 for sine særlige facade- og tagelementer, der har integrerede solcellepaneler og kan adskilles og genbruges.
 
- Bygningsintegrerede solcelleløsninger i facader og tag er et nichemarked, der kan blive et nyt dansk eksporteventyr. Men det kræver stabile og understøttende rammevilkår, så der skabes et hjemmemarked for de bygningsintegrerede solceller, siger Camilla Damsø Pedersen og tilføjer:
 
- Der bør også afsættes et beløb til støtte af bygningsintegrerede solceller, så vi kan få en stærk dansk solcelleindustri op at stå igen. Det skal politikerne huske, når en ny energiaftale skal forhandles i år.

-kj

Læs mere om Lavenergi

27/2 2018