Aktuelle nyheder - Lavenergi

Tekniq: Molboagtigt, hvis solceller skal nedUnderdirektør i Tekniq, Simon O. Rasmussen.

Tekniq: Molboagtigt, hvis solceller skal ned

Det er frås med skattekroner, hvis danske kommuner ender med at skulle pille 27 velfungerende solcelleanlæg til en samlet pris på omkring 25 mio. kr. ned, lyder det fra Tekniq

Del artiklen på

13 danske kommuner risikerer at skulle nedtage 27 velfungerende solcelleanlæg til en værdi af omkring 25 mio. kr., da anlæggene ifølge Energitilsynet er ulovlige. Hos brancheorganisationen Tekniq ærgrer man sig over, at solceller endnu en gang er centrum for en politisk slingrekurs:

- Det betyder, at der igen er skabt usikkerhed om reglerne for opsætning og drift af solcelleanlæg, siger Simon O. Rasmussen, der er underdirektør i Tekniq, som repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.

Denne gang skyldes miseren, at de kommunale solcelleanlæg ifølge en ændret teknikalitet i elforsyningsloven er blevet ulovlige. Solcelleanlæg defineres dermed som forsyningsvirksomhed, og kommunerne må ifølge loven ikke drive forsyningsvirksomhed.

Ændringerne i reglerne har betydet, at kommunerne skulle oprette selvstændige selskaber for de anlæg, der allerede var opført. Kommunerne må ifølge loven ikke bruge den strøm, som solcellerne producerer, direkte, men skal købe den - med afgifter - fra det selvstændige selskab.

- Rigtig mange kommuner og anlæg kom i klemme, da den nye tolkning af loven blev præciseret i 2013. Derfor blev der lavet en pulje på 20 MW, som kunne få dispensation. Problemet er, at der ikke var plads til de sidste 27 anlæg i denne pulje, siger Simon O. Rasmussen og uddyber:

- Det virker molboagtigt, hvis man ikke finder en fornuftig løsning på problemet. For hvis ikke man giver de 27 kommunale anlæg dispensation, vil de give underskud, og så kan de lige så godt blive taget ned igen. Det er til trods for, at der er tale om velfungerende anlæg, som er opført korrekt og ikke udgør nogen sikkerhedsrisiko. Det er lemfældig omgang med skatteydernes penge, hvis anlæggene ender med at blive taget ned, siger Simon O. Rasmussen.

-kj

Læs mere om Lavenergi

23/2 2018