Asbestsagen - virkeligheden overgår fantasienArkivfoto

Asbestsagen - virkeligheden overgår fantasien

Beskæftigelsesministeren lover, at voldsom millionbesparelse i Arbejdstilsynet rammer ikke indsats mod asbest eller social dumping

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I forbindelse medsagen om børn, der arbejdede med at fjerne asbest, har Nick Zimmermann fra Dansk Folkeparti bedt beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fortælle, hvilke initiativer, hun vil tage, for at sikre at sagen ikke gentager sig.

Beskæftigelsesministeren kalder det en sag, ”hvor virkeligheden overgår fantasien”

- Det er fuldstændig grotesk, at et så farligt materiale, som asbest, nogen sinde kommer i nærheden af mindreårige børn.

- Når vi ved, at asbest er livsfarligt, hvis det ikke bliver håndteret rigtigt, er det jo klokkeklart, at børn ikke skal arbejde med det. De skal ikke engang i nærheden af det, lyder svaret fra ministeren.

Klokkeklart ansvar
Hun understreger, at det er arbejdsgiverens ”klokkeklare ansvar”, og hun er glad for, at Arbejdstilsynet har reageret hurtigt på sagen.

Ifølge ministeren er Arbejdstilsynet ved at vurdere, om der er grundlag for en straffesag, og politiet er i gang med at efterforske sagen:

- Vi ved, at asbest kan være så livsfarligt, at det kan præge resten af dit liv, og at det skal have en konsekvens, der kan mærkes, at gøre det mod børn og unge mennesker, svarer ministeren.

Vil spare massivt
Nick Zimmermann henviste i Folketingets spørgetid til, at regeringen næste år vil ”spare massivt” på Arbejdstilsynet:

- I vil spare 18,7 millioner kroner om året på Arbejdstilsynet. Ud over det vil I fyre mellem 30 og 50 årsværk af netop dem, der sidder og arbejder med arbejdsmiljøområdet.

- Hvordan i alverden hænger det sammen med, at der lige har været en fuldstændig forfærdelig sag fra Sønderborg, at man nu vil sætte massive besparelser ind for netop Arbejdstilsynet, sagde DF-politikeren.

Skal arbejde risikobaseret
Ministeren forsvarede sig med, at ”Arbejdstilsynet skal arbejde risikobaseret:

- Hvor ting er allerfarligst, og hvor de allerstørste problemer skal de være allermest til stede. Det vil de fortsat være, og derfor, uanset om de her besparelser bliver til virkelighed i Finansloven eller ej, vil det ikke kunne mærkes i forhold til asbest, fordi det er noget af det allerfarligste, der er derude.

- Det gælder i øvrigt også i det hele taget social dumping indsatsen, som vores to partier i fællesskab har båret igennem, og som jeg som beskæftigelsesminister er uhyre optaget af er mere ambitiøs end nogen sinde. Den vil være fuldstændig upåvirket af det her, lovede Ane Halsboe-Jørgensen.

Fuldstændig volapyk
For Nick Zimmermann var ministerens svar ”fuldstændig volapyk”, men ministeren sluttede:

- Alt arbejde, der har med asbest at gøre, er potentielt livsfarligt. Derfor skal vi være skrappe. Vi skal reagere på de klager, der kommer, og vi skal lade hammeren falde, hvis man uansvarligt lader mennesker blive syge af at arbejde med asbest - især, når det handler om børn.

- Der er ikke nogen, der er mere forarget over den her sag, end jeg er… Vi strammer op mere end nogen sinde. Vi indfører en autorisationsordning, så det ikke er alle og enhver, der må arbejde med asbest, men man skal vide, hvad man laver.

- Det handler om at passe på mennesker…

11/11 2024