Får 50 procent mere asbestaffald ind efter varsling af ny asbestlov Nordværk fik i 2023 udbygget sit deponi i Rærup, som i dag har en samlet kapacitet på 35 hektar, der projekteres til at være i drift i cirka 110 år ud i fremtiden.

Får 50 procent mere asbestaffald ind efter varsling af ny asbestlov

Det nordjyske affaldsselskab, Nordværk, har i 2024 taget imod væsentligt mere asbestaffald sammenlignet med samme periode sidste år. Årsagen er en ny, national lovgivning for asbesthåndtering, der har fået flere til at udskifte deres gamle eternittag

Fra 1. januar 2025 er det ifølge ny lovgivning kun virksomheder med en særlig autorisation, der må håndtere asbestholdige materialer.

De nye regler er således forskellige fra i dag, hvor privatpersoner lovligt kan udføre udendørs nedrivning af asbest og eksempelvis skifte eternittag på egen bolig.

Den nye lovgivning har på den måde sat gang i et mindre renoveringsboom, og det har fået mange nordjyder til at udskifte deres gamle eternittag.

Det mærker man hos det nordjyske affaldsselskab, Nordværk, der har regionens største deponi i Rærup øst for Aalborg samt to mindre deponier i Brønderslev og nord for Hjørring. Her bliver alt asbestholdigt affald i Nordjylland gravet ned og deponeret.

I 2024 har Nordværk frem til midten af september modtaget 11.771 ton asbest, mens man i samme periode sidste år modtog 7880 ton. Det svarer til en stigning på 50 %.

- Det er en voldsom stigning – særligt set i lyset af, at vi på grund af det kraftige snevejr i begyndelsen af året ikke modtog nær så meget asbest, som vi plejer i den periode. Der kom hurtigt run på, da vejret blev varmere.

- Det gælder især maj og juli, hvor vi i begge måneder modtog mere end dobbelt så meget asbestaffald som sidste år, lyder det fra Rene Jensen, som er afdelingsleder for deponier og miljøanlæg hos Nordværk.

Den nye lovgivning handler udelukkende om at sikre et godt arbejdsmiljø i forbindelse med eksempelvis nedrivning af asbestholdigt materiale. Derfor har lovgivningen ikke nogen betydning for, hvordan Nordværk deponerer asbestaffald.

For medarbejdernes skyld
Nordværk har i længere tid arbejdet på at lave en ny strategi for sine deponier – og den får betydning for, hvordan affaldsselskabet deponerer affald.

Med den nye deponeringsstrategi skal alt asbestholdigt affald afleveres til Nordværks deponier i godkendte big bags. På den måde kan medarbejderne løfte asbestaffaldet ned på deponiet med kran.

Det betyder også, at man fremadrettet ikke må aflevere asbest på en palle, som man hidtil har kunnet. Strategien skal ifølge Rene Jensen sikre medarbejdernes arbejdsmiljø og samtidig forbedre udnyttelsen af deponiets kapacitet:

- Den nye deponeringsstrategis sigte er først og fremmest at optimere vores medarbejderes sikkerhed, og her er tætforseglede big bags, der mindsker risikoen for asbeststøv, bare den bedste løsning.

- Herudover har det også en positiv betydning for kapaciteten, så vi bedre udnytter deponiets plads, siger han.

Nordværk fik i 2023 udbygget sit deponi i Rærup, som i dag har en samlet kapacitet på 35 hektar, der projekteres til at være i drift i cirka 110 år ud i fremtiden.

Deponiet i Rærup ligger tæt på Limfjorden og er det eneste deponi i Danmark, der har tilladelse til at ligge så tæt på vand.

Det skyldes, at deponiet er opbygget med membran, drænsystem og pumper, der leder spildevandet til kloak og videre til rensningsanlæg. Dermed undgås forurening af grundvandet og fjorden.

-dc

6/12 2024
  • Hvad skal der ske med  den gamle Storstrømsbro?

    Hvad skal der ske med den gamle Storstrømsbro?

    nedrivning-og-miljoesanering ›Vejdirektoratet har haft et informationsmøde om nedrivning af den gamle Storstrømsbro
  • Advarede mod asbestsvineri i naturen

    Advarede mod asbestsvineri i naturen

    nedrivning-og-miljoesanering ›Et indslag på TV2 News viste mandag, at man alt for ofte i landets skove finder ulovligt deponeret asbest. Simple krav kan dog ifølge Dansk Håndværk bremse dumping af asbest i naturen
  • Skattegevinst ved nedrivning frem for renovering

    Skattegevinst ved nedrivning frem for renovering

    nedrivning-og-miljoesanering ›Den grønne tænketank CONCITO har sendt Folketinget et række forslag til lovændringer for en ”ressource effektiv byggesektor”
  • Havn på Christiansø renoveres med respekt for traditionelle byggemetoder

    Havn på Christiansø renoveres med respekt for traditionelle byggemetoder

    byggeri ›Fæstningen Christiansø fra 1684 var oprindeligt en af verdens første flådebaser. Forsvarsministeriet, der står for drift og administration af øerne, har besluttet, at indlede et stort tømrerarbejde
  • Gevinst ved snyd med forurenet jord skal stoppes

    Gevinst ved snyd med forurenet jord skal stoppes

    nedrivning-og-miljoesanering ›Danske Regioner vil på baggrund af, at store mængder jord flyttes rundt i forbindelse med bygge-, anlægs- og oprensningsprojekter, have strammet reglerne
  • Ikke i mål med indsats mod asbestkriminelle

    Ikke i mål med indsats mod asbestkriminelle

    nedrivning-og-miljoesanering ›- Det er alt for ofte, at vi ser skruppelløse firmaer, der sætter profit over sikkerhed, mener beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen
  • Grebet strammes om ulovligt asbestarbejde

    Grebet strammes om ulovligt asbestarbejde

    nedrivning-og-miljoesanering ›Fra 1. juli kan medarbejdere, privatpersoner og fagforeninger give tilladelse til, at deres bevismateriale - eksempelvis videoer og fotos - må bruges af Arbejdstilsynet i asbestsager
  • Helt anden kaliber af afstumpethed

    Helt anden kaliber af afstumpethed

    nedrivning-og-miljoesanering ›Forfalsket asbestprøve i Aalborg efterforsker politiet, da der kan være tale om dokumentfalsk. Det er en alvorlig overtrædelse af straffeloven at forfalske dokumenter