Selektiv nedrivning kræver styr på arbejdsmiljøet Når den selektive nedrivning går i gang, kan man ikke undgå, at det i højere grad end nu skaber et arbejdsmiljø fyldt med støv. Foto: Colourbox.

Selektiv nedrivning kræver styr på arbejdsmiljøet

Lovgivningen er på plads for selektiv nedrivning, men kan til gengæld give udfordringer for arbejdsmiljøet, fremhæver Peter Aufeldt, centerchef på Teknologisk Institut

Af Kim sejr

Byggebranchen er overordnet set parat til selektiv nedrivning, og lovgivningen er også klar – men der er dog også nogle udfordringer, som helst skal overvindes.

Den ene udfordring er opgradering af kompetencer i byggebranchen generelt.

- Det er en forudsætning for selektiv nedrivning, at de autoriserede nedrivere har en uddannet ressourceansvarlighed, og at de har et godkendt kvalitetsledelsessystem.

- Derudover skal der på byggepladsen være tilknyttet en uddannet ressource- og miljøkoordinator, som har kompetencer inden for f.eks. ressourcekortlægning – ellers kan man ikke lægge den nødvendige plan for genbrug og genanvendelse, forklarer Peter Aufeldt.

Han understreger, at der er meget vigtig viden om genbrug og genanvendelse at hente i Videncenteret for cirkulær økonomi i byggeriet (VCØB), hvor netop viden om det her emne har været på dagsorden siden opstart af videncenteret tilbage i 2016.

- Der ligger rigtig meget vigtig viden i VCØB, også viden om f.eks. miljøfarlige stoffer – hvilket er et vigtigt fokusområde, når vi taler selektiv nedrivning og genbrug.

- Mange af de gamle bygninger, som vi ønsker at genbruge og genanvende materialer fra, kan indeholde skadelige stoffer, og dem ønsker vi naturligvis ikke at indbygge i nye bygninger, siger Peter Aufeldt.

Arbejdsmiljø
En anden udfordring bliver arbejdsmiljøet, forudser Peter Aufeldt.

- Når den selektive nedrivning går i gang, kommer der en del flere manuelle håndteringer end ved klassisk nedrivning. Det kan i højere grad end nu skabe et arbejdsmiljø fyldt med støv, kemi og støj, ligesom der bliver et øget omfang af tunge løft.

- Hvis man skal undgå et forringet arbejdsmiljø, er det derfor nødvendigt, at virksomhederne i højere grad end tidligere får udviklet metoder og teknikker til selektiv nedrivning, der tager hensyn hertil, siger Peter Aufeldt.

På Teknologisk Institut er netop genbrug og genanvendelse noget af det, man igennem mange år har udviklet viden indenfor.

Både via en række udviklingsprojekter inden for alt fra beton til træ og murværk, men også ved at udarbejde dokumentation af bl.a. styrkemåling af eksisterende murværk, som er med til at sikre, at det er muligt at lade de bærende konstruktioner stå, da det nu kan dokumenteres, at de kan bære langt mere, end man troede før i tiden.

Lovgivningen vedr. selektiv nedrivning trådte formelt set i kraft pr. 1. juli 2024, men en del af indholdet bl.a. krav om ovennævnte uddannelser, kvalitetsledelsessystem samt standardiseret nedrivningsplan træder først i kraft 1. juli 2025.

6/11 2024
  • Hvad skal der ske med  den gamle Storstrømsbro?

    Hvad skal der ske med den gamle Storstrømsbro?

    nedrivning-og-miljoesanering ›Vejdirektoratet har haft et informationsmøde om nedrivning af den gamle Storstrømsbro
  • Advarede mod asbestsvineri i naturen

    Advarede mod asbestsvineri i naturen

    nedrivning-og-miljoesanering ›Et indslag på TV2 News viste mandag, at man alt for ofte i landets skove finder ulovligt deponeret asbest. Simple krav kan dog ifølge Dansk Håndværk bremse dumping af asbest i naturen
  • Skattegevinst ved nedrivning frem for renovering

    Skattegevinst ved nedrivning frem for renovering

    nedrivning-og-miljoesanering ›Den grønne tænketank CONCITO har sendt Folketinget et række forslag til lovændringer for en ”ressource effektiv byggesektor”
  • Havn på Christiansø renoveres med respekt for traditionelle byggemetoder

    Havn på Christiansø renoveres med respekt for traditionelle byggemetoder

    byggeri ›Fæstningen Christiansø fra 1684 var oprindeligt en af verdens første flådebaser. Forsvarsministeriet, der står for drift og administration af øerne, har besluttet, at indlede et stort tømrerarbejde
  • Gevinst ved snyd med forurenet jord skal stoppes

    Gevinst ved snyd med forurenet jord skal stoppes

    nedrivning-og-miljoesanering ›Danske Regioner vil på baggrund af, at store mængder jord flyttes rundt i forbindelse med bygge-, anlægs- og oprensningsprojekter, have strammet reglerne
  • Ikke i mål med indsats mod asbestkriminelle

    Ikke i mål med indsats mod asbestkriminelle

    nedrivning-og-miljoesanering ›- Det er alt for ofte, at vi ser skruppelløse firmaer, der sætter profit over sikkerhed, mener beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen
  • Grebet strammes om ulovligt asbestarbejde

    Grebet strammes om ulovligt asbestarbejde

    nedrivning-og-miljoesanering ›Fra 1. juli kan medarbejdere, privatpersoner og fagforeninger give tilladelse til, at deres bevismateriale - eksempelvis videoer og fotos - må bruges af Arbejdstilsynet i asbestsager
  • Helt anden kaliber af afstumpethed

    Helt anden kaliber af afstumpethed

    nedrivning-og-miljoesanering ›Forfalsket asbestprøve i Aalborg efterforsker politiet, da der kan være tale om dokumentfalsk. Det er en alvorlig overtrædelse af straffeloven at forfalske dokumenter