LCA
LCA
scroll
Udsolgte sæder til kursus om ny autorisationsordning på asbestområdetHer ses ét af de hold, som i fremtiden lovligt kan arbejde med nedrivning, hvor asbest indgår. Billedet er fra første kursus på Bornholm. (Foto: EUC Sjælland)

Udsolgte sæder til kursus om ny autorisationsordning på asbestområdet

Stor efterspørgsel på kursus om sikkerhed ved arbejde med asbest - Bornholmerne vil også være med

EUC Sjælland oplever stor interesse og udsolgte sæder til deres kursus 'Sikkerhed ved arbejde med asbestholdige materialer'.

Selvom efteruddannelseskurset måske ikke lyder som verdens mest spændende ved første øjekast, har efterspørgslen været imponerende høj, blandt andet grundet kommende regler for arbejdet med asbest. Kurset har tiltrukket deltagere fra hele regionen.

Og så har bornholmerne ringet. De vil også have undervisning i emnet.

Faglærte og ufaglærte tømrere, vvs'ere og murere har nok at se til normalt. Men snakken og bevidstheden om det farlige byggemateriale asbest kommer også til at fylde en del på værkstederne fremover.

Folketingets partier har nemlig med en ændring af arbejdsmiljøloven vedtaget en autorisationsordning på asbestområdet, der indebærer, at virksomheder fremover skal have autorisation for at nedrive asbestholdigt materiale.

Autorisationsordningen træder i kraft 1. juli 2024. Virksomheder vil derefter have frem til 1. januar 2025, hvor kravet om autorisation træder i kraft, til at indrette sig efter den nye ordning og søge om at blive autoriseret.

For at kunne få en autorisation skal virksomheder have et kvalitetsledelsessystem og en godkendt fagligt ansvarlig, der er er autoriseret via efteruddannelseskursus.

- Som uddannelsesinstitution, der også efteruddanner voksne, der allerede er ude på arbejdsmarkedet, har vi et stort ansvar for at følge med i lovgivningen indenfor de forskellige brancher, så vi kan tilbyde alle faglærte og ufaglærte altid at være på den lovlige - og sikre - side af arbejdet.

- Det er afgørende, at håndværkere og andre fagfolk er ordentligt uddannet i håndtering af asbest for at sikre både deres egen og andres sikkerhed, siger Dorthe Borchmann, uddannelseskonsulent hos EUC Sjælland, der har faciliteret kurset.

Normalt afholdes kurset på EUC Sjællands adresse i Haslev, men i maj blev der afholdt et på Bornholm, som blev udsolgt med det samme.

Til september kommer der endnu et, og det er også allerede nu udsolgt. Det kommer til at foregå på Campus Bornholm, hvor gymnasium, erhvervsuddannelser og voksen-efteruddannelsesområdet er samlet på ét sted.

Hvorfor en sjællandsk uddannelsesinstitution skal facilitere et efteruddannelseskursus om arbejdet med asbest på Bornholm kan måske undre nogle, men det understreger, hvordan industrien tager det alvorligt.

Campus Bornholm kontaktede EUC Sjælland med henblik på at få afholdt et kursus for øens håndværkere, der arbejder med nedrivning.

EUC Sjællands kursus forbereder deltagerne til at opfylde disse nye regler og sikre, at de kan håndtere asbest på en sikker og forsvarlig måde.

Kurset dækker blandt andet arbejdet med indvendig nedrivning af fliser og puds, gulvklinker, linoleumsgulve og lofter fra før 1980, hvor risikoen for asbest kan være til stede.

En tommelfingerregel, som deltagerne lærer, er at behandle materialer som potentielt asbestholdige, hvis der ikke er foretaget en asbestprøve.

Kurset gør deltagerne i stand til at arbejde med asbestholdige materialer og deltage i nedrivning både indvendigt og udvendigt i bygninger, skibe, tog og maskiner, hvor asbest har været brugt som isolering mod varme, kulde, støj, fugt og brand.

-rh

13/6 2024
 • Amagers ældste højhus kan måske reddes fra nedrivning

  Amagers ældste højhus kan måske reddes fra nedrivning

  nedrivning-og-miljoesanering ›Amagers ældste højhus står overfor en potentielt historisk transformation, efter at nye tekniske undersøgelser viser, at det måske er muligt at redde dele af den ikoniske bygning
 • Himmark Strand oprensning sendes i udbud i august

  Himmark Strand oprensning sendes i udbud i august

  nedrivning-og-miljoesanering ›Oprensningen af forureningen på Himmark Strand sendes i udbud: Genetablering af naturen forventes færdig i 2027
 • Video: Se bro over E45 blive skilt ad

  Video: Se bro over E45 blive skilt ad

  nedrivning-og-miljoesanering ›Se, hvordan det gik for sig, da Vejdirektoratet rev en 900 ton tung bro ned over E45 Østjyske Motorvej hen over en nat. Arbejdet var minutiøst planlagt og tiltrak flere nysgerrige borgere
 • Fra energiforvirring til energirenovering

  Fra energiforvirring til energirenovering

  byggeri ›70 procent af de danske husejere har ikke foretaget energiforbedringer af deres bolig det seneste år. For knap halvdelen skyldes det manglende økonomi
 • Stor dansk nedriver solgt til nordisk miljøgigant

  Stor dansk nedriver solgt til nordisk miljøgigant

  nedrivning-og-miljoesanering ›P. Olesen, der har 200 ansatte og en omsætning på cirka 400 millioner kroner, er blevet solgt til NG Group, der leverer cirkulære løsninger og miljøtjenester i Norge og Norden. Den daglige ledelse i selskabet fortsætter, så kontinuiteten fastholdes
 • Nedrivning – hvor meget kan egentlig genbruges?

  Nedrivning – hvor meget kan egentlig genbruges?

  nedrivning-og-miljoesanering ›CO2-udledninger fra byggeprocesser- og materialer udgør 10 % af Danmarks samlede udledninger. En stor del af materialerne fra nedrevne byggerier genanvendes, men når det kommer til egentligt genbrug, så går det stadig langsomt
 • Tvivl om åndedrætsværn beskytter tilstrækkeligt mod asbest

  Tvivl om åndedrætsværn beskytter tilstrækkeligt mod asbest

  nedrivning-og-miljoesanering ›Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har sendt en rapport til Folketingets Beskæftigelsesudvalg fra projektet ’Asbest i Byggeindustrien’
 • Efter 'Den Sorte Svane': Kommune finder asbest i jorden ved børnehus

  Efter 'Den Sorte Svane': Kommune finder asbest i jorden ved børnehus

  nedrivning-og-miljoesanering ›TV2s dokumentar 'Den Sorte Svane' har blottet en række huller i landets demokratiske infrastruktur, og i Holbæk har en mistanke om skødesløs behandling af giftig jord fået kommunen til at tage jordprøver, der nu har givet et frygtet resultat