Aktuelle nyheder - PCB & Miljøgifte

Omgang med asbest kræver omtankeKonsulent for Træsektionen i Dansk Byggeri, Margrethe Petri Godtkjær. (Foto: Ricky John Molloy)

Omgang med asbest kræver omtanke

Træsektionen under Dansk Byggeri har lavet en lille film, der kort fortæller om asbest og forklarer, hvad man skal være opmærksom på, når man som håndværker støder på materialet i sit arbejde

Del artiklen på

Selvom det i mange år har været forbudt at bruge asbest i byggematerialer, findes der stadig asbestholdige materialer i mange ældre huse og sommerhuse. Det behøver ikke være farligt, men hvis huset skal renoveres, kræver det, at de asbestholdige materialer behandles uden at mennesker og miljø kommer til skade

- Det er ikke farligt at bo i et hus med f.eks. eternittag, der indeholder asbest. Det er først, når tagpladerne skal fjernes, at det er et problem, man skal være opmærksom på, fordi asbeststøv anses for at være kræftfremkaldende, forklarer konsulent for Træsektionen i Dansk Byggeri, Margrethe Petri Godtkjær.

- Alt efter om du arbejder med asbest udendørs eller indendørs, så er der regler om, hvornår der skal være åndedrænsværn og overtrækstøj til rådighed, og hvordan materialerne skal behandles korrekt. F.eks. skal plader på et asbestholdigt eternittag afmonteres uden, at de knækker, og eventuelt også fugtes for at undgå at asbeststøv spreder sig, tilføjer konsulenten.

Træsektionen under Dansk Byggeri har lavet en lille film, der kort fortæller om asbest og forklarer, hvad man skal være opmærksom på.

Det er boligejerens pligt at sikre, at alle områder med asbestholdige materialer er identificeret og afmærket tydeligt inden byggearbejderne sættes i gang. I filmen får husejeren sin tømrer til at stå for nedtagning og håndtering af tagplader med asbest.

- Og det er en god idé at alliere sig med en fagmand, som både kan identificere, afmærke og fjerne de asbestholdige materialer, for det er vigtigt, at der er styr på både miljø, arbejdsmiljø og byggekvalitet, når der renoveres, siger Margrethe Petri Godtkjær.

-cmn

Læs mere om PCB & Miljøgifte

9/6 2016