Danmark er godt rustet mod Trumpske toldluner

Danmark er godt rustet mod Trumpske toldluner

Det samlede forbrugerprisindeks steg i januar med 1,5 procent i forhold til samme måned året før. I december var den tilsvarende stigning 1,9 procent

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det er særligt husleje, fjernvarme og chokolade, der bidrager til inflationen i januar. Inflationen i 2024 landede på 1,4 procent, mens den gennemsnitlige årlige lønstigning var på 5,3 procent.

Dermed var 2024 ifølge cheføkonom i Brancheforeningen Aktive Ejere, Bo Sandberg, et ”jubelår for reallønsudviklingen”:

- Mod slutningen af 2024 krøb inflationen en smule opad og ramte 1,9 procent i december, men er nu igen i januar 2025 nede på 1,5 procent. Dermed ser alt ud til, at 2025 bliver et nyt jubelår med reallønsfremgang tilsat et drys skattelettelser oveni.

- Og det er vel også i det lys et indtil videre forholdsvis udramatisk overenskomstforløb 2025, skal ses, siger cheføkonomen.

Mere fritid forude
Den markante reallønsfremgang har dog ikke for alvor sat sig i stigende privatforbrug. Dels har mange stadig inflationschokket fra 2022 siddende i kroppen.

Og dels lægger mange penge til side for i højere grad selv at kunne være herrer over, hvordan fordelingen mellem arbejde og fritid skal se ud mod slutningen af arbejdslivet:

- Hvis vi tager de internationale briller på og ser frem mod resten af 2025, er de eneste sikre konsekvenser af en eventuel handelskrig mellem USA og EU - med gensidige, konkurrerende toldstigninger - at det vil hæve inflationen og dæmpe væksten.

- Og her vil der være mange lande i EU, der er dårligere rustet til at klare et sådant tilbageslag end Danmark, slutter Bo Sandberg.

12/2 2025