LCA
scroll
EU krav: Gamle bygninger skal udlede mindre

EU krav: Gamle bygninger skal udlede mindre

EU-Parlamentet vedtog tirsdag det nye Bygningsdirektiv. Det er et afgørende skridt i retning mod en mere energieffektiv fremtid for bygninger i hele Europa

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I Dansk Industri er der stor tilfredshed med det nye Bygningsdirektiv, der er afgørende for, hvordan boliger og bygninger skal udvikle sig i Europa frem mod 2050.

DI havde dog håbet på mere konkrete initiativer, og peger på, at bygningerne står for 40 procent af det samlede energiforbrug i Europa:

- Derfor er det en bunden opgave, at vi gør dem mere energieffektive. Det gælder også i Danmark, hvor vi har en væsentlig udfordring med at energirenovere de mindst energieffektive boliger, siger vicedirektør i DI, Anders Stouge.

Fradragsordninger
Han efterlyser, at de allerede eksisterende renoveringspuljer bliver langt mere brugervenlige, så det sikres, at alle pengene bliver brugt effektivt.

Det kan eksempelvis ske ved at se i retning af brugen af fradragsordninger, der aktivt fremmer energirenoveringer og udskiftning af energikilder - fra hulmursisolering til skift af vinduer og installation af varmepumper:

- Med det nye direktiv kommer vi til at se på en række nye initiativer, der kan gøre bygninger meget mindre energiforbrugende og mere intelligente, siger Anders Stouge.

Ikke kun private bygninger
DI slår fast, at regeringen hurtigst muligt bør planlægge, hvordan direktivet skal implementeres i Danmark, og hvordan renoveringen af bygningsmassen skal foregå:

- De nye krav omfatter ikke kun private bygninger, men strækker sig også til offentlige bygninger som skoler, biblioteker og kontorbygninger, der har et enormt potentiale for energieffektiviseringer.

- Danmark er hjemsted for nogle af de førende virksomheder, der skal levere de produkter, der gør energieffektivisering i Europa mulig, siger Anders Stouge.

Særligt politisk ansvar
Han henviser til, at nogle af verdens bedste virksomheder indenfor isolering, lavenergivinduer og avancerede tekniske løsninger, der gør energiforbruget lavere og mere fleksibelt, hører hjemme i Danmark:

- De spiller en nøglerolle for, at hele Europa kommer i mål.

- Derfor ligger der også et særligt politisk ansvar for, at disse virksomheder har de mest optimale rammevilkår, så de kan koncentrere sig om at levere deres produkter i den skala, der er behov for, slutter DI’s vicedirektør.

12/3 2024