Fast track gør det nemmere at snyde og bedrage med social dumping
3F ønsker en række stramninger omkring brugen af udenlandsk arbejdskraft, blandt andet at politikerne genindfører kravet om dansk bankkonto
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Den ene skandale efter den anden dukker op omkring ikke mindst offentlige byggeriers beskæftigelse af udenlandsk arbejdskraft, der ikke arbejder efter spillereglerne på det danske arbejdsmarked.
Svindel med lønsedler, indkvartering under slavelignende forhold, overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne og meget andet optræder på listen over social dumping, og nu har 3F fået nok.
DR-dokumentaren ”På statens regning” afslørede i går, at der bedrives systematisk og organiseret svindel på offentlige byggerier.
Skumle hensigter
”Det er en skandale”, mener 3F’s forbundssekretær Søren Heisel og formand for Byggegruppen i 3F, Claus von Elling. De ønsker derfor, at reglerne omkring udenlandsk arbejdskraft strammes gevaldigt op.
- Svindel-firmaer med skumle hensigter kan snyde og bedrage, uden at myndigheder og politi kan gribe ind. Det går ikke. Vi skal have bedre kontrol og skrappere regler, så vi kan få sat en stopper for den svindel, der foregår især i byggebranchen, siger Claus von Elling.
3F opfordrer først og fremmest politikerne til at genindføre kravet om dansk bankkonto, og kravet skal gælde allerede efter tre måneders ansættelse.
Lettere at snyde og bedrage
For et halvt år siden lempede et flertal Folketinget kravet om dansk bankkonto for virksomheder på fast track-ordningen, selv om eksperter, politi, myndigheder og organisationer advarede kraftigt mod det.
- Virksomheden Tekno Fire fra DR-dokumentaren er jo netop certificeret gennem fast track-ordningen og har dermed siden 1. juli haft endnu nemmere ved at snyde og bedrage - uden at myndighederne har kunnet kontrollere pengestrømmen.
- Nu behøver de ikke engang kræve returkommission. De kan i grelle tilfælde blot udbetale lønnen direkte til deres egen konto.
- Det er næsten umuligt at kontrollere. En certificering er tydeligvis ikke nogen forudsætning for, at der er anstændige forhold i en virksomhed, og derfor skal kravet om dansk bankkonto tilbage på alle ordninger.
- Vi opfordrer på det kraftigste den ansvarlige minister om at gribe ind, siger Søren Heisel.
Brug for register
3F foreslår ligeledes, at de virksomheder, der ønsker at anvende beløbsordningerne, tager det nødvendige ansvar i forhold til antal elever og lærlinge. Et krav, som sikrer, at de virksomheder, der vil benytte sig af udenlandsk arbejdskraft, er med til at uddanne den arbejdskraft, der er behov for i fremtiden.
For det andet skal der være fuld offentlighed omkring, hvilke virksomheder, der bruger erhvervsordningerne samt i hvilket omfang, virksomhederne bruger ordningerne:
- Der skal oprettes et register, hvor det er muligt at se hvilke virksomheder, der anvender ordningerne, og hvor mange de har ansat.
- Det skal desuden fremgå, i hvilke stillinger og på hvilket arbejdssted eller byggeplads, de udenlandske medarbejdere er ansat og hvilke nationaliteter, de har, siger Claus von Elling.
Kræver adgang til arbejdspladser
3F ønskler desuden, at ”den overenskomstbærende faglige organisation for området” orienteres om rekruttering via erhvervsordningerne og får ret til at få udleveret lønsedler, ansættelseskontrakter og arbejdstidsregistreringer:
- Fagforeningen skal desuden altid have ret til at komme helt specifikt ud på den arbejdsplads, hvor arbejdet udføres.
Sidst, men ikke mindst, skal virksomheder, der misbruger reglerne, straffes med højere bødestraf og udelukkes fra at bruge og hente udenlandsk arbejdskraft fra erhvervsordningerne fremover, siger Søren Heisel.
Desuden skal myndighedernes kontrol med ordningerne udvides markant. Der skal langt flere ressourcer til kontrolenheder på byggepladserne til sikring mod misbrug af ordningerne.
Mere kontrol – ikke mindre
Og så advares der kraftigt mod, at lempe på kontrollen ved for eksempel at skære i Arbejdstilsynet:
- Vi skal have stoppet svindel-firmaerne. Det gør vi ved at stramme reglerne og indføre mere kontrol – ikke ved at gøre det stik modsatte, siger Claus von Elling