Øget beskæftigelse på 33.000 det seneste år - kun 20 procent er dansk
En ny analyse fra Dansk Metal viser, at næsten halvdelen af den samlede beskæftigelsesfremgang det seneste år skyldes ikke-vestlige indvandrere. Fraregner man ukrainere, lyder tallet på næsten 4 ud af 10
- Vi er fuldstændig afhængige af indvandrere i vores arbejdsstyrke, som det er i dag, og derfor har vi brug for et paradigmeskifte.
- Det betyder, at vi skal af med tossede regler, som holder udlændinge fra arbejdsmarkedet, forhindrer dem i at videreuddanne sig eller blive i landet og hjælpe til på arbejdsmarkedet.
Sådan siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Dansk Metal.
En ny analyse fra Dansk Metal viser, at beskæftigelsen er øget med næsten 33.000 personer det seneste år, hvoraf kun hver femte er af dansk herkomst.
Fremgangen skyldes blandt andet betydelige stigninger i beskæftigelsesgraden blandt både mænd og kvinder med ikke-vestlig baggrund. For kvinder fra MENAPT-landene er beskæftigelsesgraden steget 18 procentpoint siden 2015.
Fremadrettet bliver der markant færre danskere i den arbejdsdygtige alder. Frem mod 2070 forventer Danmarks Statistik, at der bliver 406.000 færre 15-69-årige danskere.
Når der bliver færre danskere i den arbejdsdygtige alder, er det en bunden opgave at få integreret endnu flere indvandrere og efterkommere på arbejdsmarkedet. Men desværre spænder udlændingepolitikken alt for ofte ben, mener Dansk Metal.
- Det er dybt problematisk, at man for at få permanent opholdstilladelse i Danmark skal have været i arbejde i 3,5 år ud af de sidste 4 år. Det kan betyde, at udlændinge fravælger uddannelse eller udskyder den, indtil de er sikre på at få permanent opholdstilladelse, siger Erik Bjørsted og tilføjer:
- Hvis man udskyder uddannelsen, kan der gå rigtig mange år, før man står med svendebrevet i hånden. Det tager omkring fire år at blive industritekniker. Men hvis man først arbejder i eksempelvis fire år for at sikre sig ret til permanent opholdstilladelse, går der jo samlet otte år inden man bliver industritekniker.
I dag er der 4000 ufaglærte udlændinge i industrien, som er kommet til Danmark inden for de seneste otte år, og mange af dem har endnu ikke permanent opholdstilladelse.
-dc