![Grønne energiprojekter underlagt skrappe arkæologikrav](/_upl/pictures/51763_xl.jpg)
Grønne energiprojekter underlagt skrappe arkæologikrav
Finder man under jordarbejder til eksempelvis solcelleanlæg spor af fortidsminder, og arbejdet berører fortidsmindet, er der ifølge Museumsloven en ”pligt til at standse arbejdet”
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Søren Espersen fra DanmarksDemokraterne har spurgt kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) om landbrugsarealer, hvor der opsættes solceller, er omfattet af reglerne om, at arealet på forhånd skal undersøges for arkæologiske spor.
Ellers risikerer man, at ”umistelige spor fra fortiden og vore forfædre” bliver ødelagt eller går tabt, når solcellepar kerne etableres med omfattende pælefunderinger og nedgravning af elkabler.
Solcelleanlæg er anlægsprojekt
Ministeren understreger i sit svar, at etablering af solcelleanlæg, der medfører jordarbejde, er ligesom andre bygge- og anlægsprojekter omfattet af Museumslovens regler om arkæologi og beskyttelse af fortidsminder i jorden.
Det betyder i praksis, at finder man under jordarbejder spor af fortidsminder, og arbejdet berører fortidsmindet, er der ifølge Museumsloven en ”pligt til at standse arbejdet” og anmelde det til Slots- og Kulturstyrelsen.
Derefter beslutter Slots- og Kulturstyrelsen, om der skal foretages en arkæologisk undersøgelse, eller om arbejdet kan fortsætte.
Ikke krav om forundersøgelse
Ministeren peger på, at ønsker bygherre en forundersøgelse for at begrænse risikoen for, at etableringen af solcelleanlægget i anlægsfasen standses ved fund af fortidsminder i forbindelse med udarbejdelse af kabeltracéer, adgangsveje og bygninger, kan der frivilligt indgås aftale med det lokale arkæologiske museum om en forundersøgelse:
- Der er altså ikke krav om, at bygherre får udført en forundersøgelse, der skal afklare, om der er væsentlige fortidsminder på et areal, inden etablering af solcelleparker eller andre typer anlæg, oplyser Jakob Engel-Schmidt.
Kan blive en dyr affære
Udgifter til mindre forundersøgelser betales af museet, mens udgifter til større forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser betales af bygherre eller den, for hvis regning jordarbejdet udføres:
- Ifølge Slots- og Kulturstyrelsens økonomiske nøgletal for større forundersøgelser i åbent land koster 50 procent af disse forundersøgelser under 3,28 kroner pr kvadratmeter. (inklusive moms), mens 90 procent koster under 6,29 kroner pr kvadratmeter (inklusive moms), oplyser Jakob Engel-Schmidt.