LCA
LCA
scroll
Mindre giftigt generationsskifte

Mindre giftigt generationsskifte

Cheføkonom Bo Sandberg har ros til regeringen for en række udspil til gavn for de mindre virksomheder

Af Dan Bjerring

Det begyndte med et opgør med den forkætrede iværksætterskat, og i sidste uge var der gode nyheder dels til de familieejede virksomheder og dels for retssikkerheden:

- Med retskravet på såkaldt ’skematisk værdiansættelse’ ved generationsskifter, undgår man uvelkomne og uforudsete skattesmæk, som ellers har været gift for mange generationsskiftende virksomheder gennem årene. Ofte er det ikke et eller andet rygmarvsønske om lavere skat, der fylder mest for erhvervslivet, men stabilitet, forudseenhed og retssikkerhed, siger Bo Sandberg.

Indsnævrer mod Sverige
Skatte- og erhvervsudspillet fra regeringen indeholder flere andre positive elementer, ikke mindst sænkningen af afgiftssatsen for bo- og gaveafgift fra 15 procent til 10 procent ved overdragelse af virksomheder til næste generation:

- Det indsnævrer forskellen i rammevilkår til Sverige, der slet ikke har den slags, men fjerner den ikke helt, siger cheføkonomen.

Også frta Dansk Håndværks direktør, Morten Frihagen, lyder der rosende ord i forhold til den lovede lempelse af skatten på generationsskifte:

- Men desværre er udspillet uden den væsentlige forbedring af bundfradraget, som ville betyde at langt flere små - og mellemstore virksomheder kunne videreføres af næste generation. Bundfradraget blev sidst reguleret i den politiske skatteaftale fra december, men her var der stort set blot tale om en pristalsregulering, lyder det fra Morten Frihagen.

Bundfradrag

Han håber, at de kommende forhandlinger fører til, at en del af de 1,8 milliarder kroner i udspillet afsættes l et særligt bundfradrag for virksomheder ved arv eller generationsskifte.

– Helt konkret foreslår vi, at man først skal betale skat af den virksomhedsværdi, der overstiger 5 millioner kroner, når man generationsskifter. For mindre virksomheder betyder det, at langt flere kan overleve til næste generation, siger Morten Frihagen og understreger, at fradraget kun skal gælde reelt aktive virksomheder. Omgåelser kan forhindres ved for eksempel at kræve, at virksomheden har betalt moms de seneste fem år.

24/6 2024