
Nordsjællandske boligejere betalte cirka 14 gange mere i grundskyld
Rudersdal og Hørsholm kommuner har de højeste gennemsnitlige grundskyld med henholdsvis 30.731 kroner og 26.308 kroner Omvendt har Aabenraa og Vesthimmerland kommuner de laveste med henholdsvis 2.203 kroner og 2.230 kroner
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Der er ifølge Danmarks Statistik enorm forskel på, hvor meget boligejerne betalte i grundskyld sidste år.
Forskellen skyldes, at den afgiftspligtige grundværdi og grundskyldspromillen varierer på tværs af kommuner og dermed, hvor meget den enkelte boligejer skal betale i grundskyld.
Gennemsnittet for hele landet er 8.001 kroner pr. ejerbolig i 2024, og det er et fald på 25,2 procent i forhold til 2023.
På grund af det nye ejendomsvurderingssystem har boligejere og virksomheder betalt ejendomsskat baseret på et foreløbigt grundlag i 2024. Når det endelige grundlag kommer, vil ejendomsskatten blive beregnet på ny og efterreguleret.
I alt 23,2 milliarder kroner i grundskyld
I 2024 blev der i alt betalt 23,2 milliarder kroner i grundskyld. Heraf betalte boligejerne 14,2 milliarder kroner svarende til 61,3 procent af grundskylden.
Den samlede grundskyld inkluderer ud over betaling fra ejerboliger også betaling fra blandt andre landbrugs-, erhvervs- og udlejningsejendomme for 9,0 milliarder kroner i 2024 svarende til 38,7 procent af den samlede grundskyld.
Nye og højere vurderinger
Ejendomsskatternes andel af Danmarks samlede skatteprovenu har siden 2010 ligget mellem 2,0 og 3,0 procent I 2024 blev den nye ejendomsskattelov indført, som har medført nye og højere vurderinger af grundværdien og ejendomsværdien.
Til gengæld sænkes boligskatteprocenten, og dermed sænkes også grundskyldspromillen i samtlige kommuner.
Grundskyldspromillen er sænket så meget, at de samlede ejendomsskatter i 2024 er faldet med 6,8 milliarder kroner til 26,7 milliarder kroner.
Ejendomsskatterne består af grundskyld - som i 2024 udgjorde 86,7 procent af det samlede provenu - og dækningsafgifter, som betales for blandt andre erhvervsejendomme.
Forsigtighedsprincippet
I en kommentar til den årlige opgørelse af ejendomsskatter siger cheføkonom Bo Sandberg fra Brancheforeningen Aktive Ejere, at ”forsigtighedsprincippet” i boligbeskatningen betyder, at boligejernes betaling af grundskyld er faldet med hele 25 procent fra 2023 til.
- Når de endelige vurderinger foreligger, vil der givetvis blive tale om betydelige efterreguleringer i opadgående retning, men ikke helt tilbage på 2023-niveauet, da det brede boligskatteforlig indebærer, at grundskylden for den enkelte skattebetaler ikke må stige med mere end 2,8 procent i 2024, siger cheføkonomen.
Beklagelig udvikling
Bo Sandberg kalder det for ”en beklagelig udvikling”, at ejendomsskatterne i disse år fylder mindre i det skattepolitiske landskab:
- Jordskatter er den mindst forvridende skat, der findes overhovedet, siger cheføkonomen.