Syv EU-lande blæser til kamp mod social dumpingArkivfoto

Syv EU-lande blæser til kamp mod social dumping

Et byggefirma fra et EU-land, der har en opgave i Danmark, kan udstationere ansatte tredjelandsborgere uden krav om arbejdstilladelse i Danmark

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Danmark er ikke det eneste land med problemer omkring social dumping, og derfor har beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) sammen med en række andre lande lagt pres på Kommissionen for at få klarere regler for udstationering af ansatte fra tredjelande.

Det understreges i henvendelsen, at det skal være sværere for udenlandske virksomheder at omgå danske regler og hive tredjelandsborgere til Danmark for at arbejde under kummerlige forhold og til en lav løn.

Kan arbejde i Danmark uden arbejdstilladelse
Som reglerne er i dag, kan et byggefirma fra et EU-land, der har en opgave i Danmark, udstationere sine ansatte tredjelandsborgere uden krav om, at den ansatte skal have arbejdstilladelse i Danmark.

Men reglerne er uklare, når det eksempelvis angår krav til perioden for den ansattes beskæftigelse før udstationeringen. Der er altså ingen krav til, hvor længe en tredjelandsborger skal have haft arbejde inden en udstationering. Det giver firmaer mulighed for at omgå danske regler, løn- og arbejdsvilkår.

Opfordrer til nyt direktiv
Det er Danmark sammen med Holland, Belgien, Tyskland, Luxembourg, Italien og Letland, som har henvendt sig til Kommissionen med en understregning af behovet for klare EU-regler om udstationering af tredjelandsborgere.

De syv lande opfordrer Kommissionen til at fremlægge et direktivforslag, der blandt andet indeholder krav om, at tredjelandsborgeren har haft en vis minimumsbeskæftigelse i det land, vedkommende udstationeres fra.

Sætter profit over liv og lemmer
Det skal ses i lyset af, at udstationering af tredjelandsborgere er et stigende fænomen, samt at tredjelandsborgere befinder sig i en sårbar situation og udsat for dårlige arbejdsvilkår.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen slår fast, at man igen og igen oplever uacceptable eksempler på social dumping, hvor udenlandsk arbejdskraft bliver udnyttet på det groveste:

- Det skal vi bekæmpe. Vi skal beskytte dem, der ikke har råd til at takke nej til et arbejde i et fremmed land, selv om arbejdsvilkår og løn ikke er i orden.

- Og vi skal hjælpe de virksomheder, der spiller efter reglerne, og som har svært ved at konkurrere med dem, der sætter profit over liv og lemmer, siger ministeren.

Det principielle
Hun påpeger samtidig, at det også i høj grad handler om det principielle i, at de enkelte lande skal have styr på og kontrol over, hvem der opholder sig i landet - og på hvilke vilkår.

Det er nu op til Kommissionen at beslutte, om der skal fremsættes et direktivforslag.

20/2 2025