left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Tag

Grønne tage køler storbyerne Varmeø-effekten kan afhjælpes med grønne tage, der bl.a. hjælper med at tilbageholde en del af vandet ved store mængder nedbør og give en bedre luftkvalitet.

Grønne tage køler storbyerne

Klimaforandringer og øget temperatur kan give særlige udfordringer i storbyerne, men grønne tage kan være løsningen

Del artiklen på

Om sommeren kan en storby ifølge National Geographic være 2-3 grader varmere end landområderne omkring byen. I København mærker man også denne såkaldte varmeø-effekt. Her kan lufttemperaturen let være 1-2 grader højere i byen end i de grønne områder som parker.

Årsagerne til den øgede temperatur i byerne skyldes flere mennesker, der udleder en masse varme, bygningsmassen, der er tæt og med sorte tage samt asfalten, der absorberer varmen. Denne varme fra bygninger og asfalt holder byerne varmere i løbet af natten, hvor den absorberede varme afgives, hvilket øger effekten kaldet Urban Heat Island (varmeø).

Grønne arealer er køligere
I København kan overfladetemperaturen i en park være hele 9 grader lavere end i midtbyen på en varm sommerdag, viser en rapport fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.

På mørke overflader som et sort tag kan den temperaturforskel være endnu større sammenlignet med et grønt tag. En undersøgelse fra USA viser, at det grønne tag i gennemsnit var 19 grader køligere end et sort tag om sommeren.

Denne varmeforskel mærker GrowTeks montører også på de varme dage, når de render rundt på et varmt sort tag og etablere grønne tage. Der, hvor der er lagt sedummåtter, er det lidt køligere at arbejde end på det sorte tag. Nogle vælger at male taget hvidt for at reflektere solens stråler og derved sænke temperaturen en del. Men et grønt tag er mere effektivt pga. vandindholdet i jord og planter, ligesom fordampningen også giver en øget kølende effekt.

Men er varmen overhovedet et problem i Danmark? Vi er ikke ramt af de samme problemer, med ekstrem varme og hedebølger som i USA eller Kina, hvor folk falder om pga. hedeslag. Dog anbefales det at tage varmeø-effekten alvorligt og etablere flere grønne områder. Dette kan med fordel være på byens mange tage.

Varmeø-effekten kan give skybrud
I Danmark oplever vi mere klimaforandringerne som større mængder regn ved skybrud. Hos DMI arbejder de dog med en teori om at varmeø-effekten, sammen med byernes høje huse, kan øge risikoen for skybrud. Især for byer ved havet, hvor vinden med varmluft presses op af de høje huse, mens luftmassen, der er overmættet med vand, afkøles og bliver ustabil og udløser korte men kraftige regnbyger.

Udover at køle byerne hjælper et grønt tag med at tilbageholde en del af vandet ved store mængder nedbør og giver en bedre luftkvalitet. Derfor er grønne tage ofte med i planerne, når man taler om bæredygtig byudvikling og klimaforandringer.

Ørestaden Skøjtehal i Københavns Arenakvarter er et godt eksempel på et nybyggeri, hvor bygherre har skulle leve op til Kommunens høje miljø- og energikrav. Som mange andre bygninger i dette område har skøjtehallen fået et grønt tag fra GrowTek Entreprise ApS, der har mange års erfaring med at etablere grønne tage på toppen af diverse bygninger rundt om i Danmark.

-los

Læs mere om Tag

11/5 2017