Aktuelle nyheder om byggebranchen - Tag

Hype og hæder til Amager Bakke

Hype og hæder til Amager Bakke

Byggeriet er knap afsluttet, men interessen er stor. Folk strømmer til for at besigtige den høje bakke på det flade Amager

Del artiklen på

Den spektakulære vision om at placere en skibakke på toppen af forbrændingsanlægget, Amager Ressource Center, er i fuld gang med at blive realiseret. Skientusiaster er klar til at afprøve pisterne på den nye Amager Bakke, og byggebranchens aktører strømmer til for at følge med i opførelsen af et af landets mest omtalte byggeprojekter.

Torsdag den 14. september blev byggeriet hædret med Den Europæiske Stålpris. Værkets direktør, Dan Fredskov, er stolt over sammen med ingeniører, arkitekter og entreprenører, at blive bekræftet i visionen om, at et moderne industrianlæg kan etableres med rekreative muligheder for offentligheden med både skibakke og en bypark på taget.

- Det oprindelige forbrændingsanlæg fra 1970 fremstod som en ret uskøn konstruktion, der fyldte meget. Med ombygningen får vi nu et værk, der vil stå i de næste tredive år. Derfor fandt vi det rigtigt at byens borgere skulle have noget pænt at se på. Vi anså det for en forpligtelse at skabe et anlæg til at forbrænde byens affald, der samtidig leverer en god oplevelse tilbage til byen.

Tegnestuen, BIG, har udnyttet den grundlæggende kileform i det avancerede forbrændingsanlæg til at udtænke Amager Bakke, som en rekreativ bypark. Når parken åbner kan eventyrlystne københavnere og turister spadsere eller suse 500 meter ned ad en alpin skibakke lige uden for hovedstadens centrum.

Et usædvanligt tag
Tagparken og skiløjpen etableres på 13.000 m2 tagareal, som nu er beklædt med tæt tagmembran. Med en enorm hældning, der skråner ned over bygningen, som er 80 meter høj i den ene ende, er det en byggeteknisk udfordring, der stiller krav til innovative og holdbare løsninger.

- Bakken bliver en folkepark og har derfor åbent året rundt. Det stiller store krav til holdbarheden af det betondæk, som udgør den grundlæggende tagflade. Den skal beskyttes mod vind og vejr i de åbne omgivelser tæt på Øresund. Og fordi den skal bruges som skibakke og naturpark skal den påsvejsede membran være meget robust, for den skal beskytte betonkonstruktionen.

- Løsningen er dobbeltarmeret, og dens særlige robusthed og tæthed betyder, at den især bruges som grundbelægning på konstruktioner, hvor der stilles høje krav til sikkerhed mod gennemtrængning af vand, såsom broer, parkeringsdæk og tunneller, fortæller salgs- og projektchef, Ulrik Hoffmann fra Eurotag Danmark, der har leveret tagmembranen.

Ifølge tagdækker og direktør, Jan Steinmüller, fra Multi Tag Entreprise, som har stået for udførelsen af tagløsningen, har de helt særlige forhold og arbejdsbetingelser på Amager Bakke krævet specialkompetencer på en lang række punkter.

- Vi har skullet tænke nyt på mange områder, blandt andet i forhold til sikkerhed. Når man arbejder på så stor en flade med en hældning på 18 grader, nytter det ikke noget, at en 45 kilo tung materialerulle eller en gasflaske smutter fra en. For så fortsætter den bare ned til foden af bakken. Derfor er der for hver cirka 15 meter opsat sikkerhedshegn, fortæller Jan Steinmüller.

- Også logistikken har krævet nytænkning. Den stejle flade over en meget lang strækning har gjort det umuligt at transportere materialerullerne med håndkraft. Derfor etablerede vi depoter på en række platforme på bakken, hvorfra rullerne blev fordelt ud over tagfladen. Hældningen gjorde det også umuligt at anvende de store svejsevogne, som bruges på flade tage. Derfor har vi været med til at udvikle særlige svejsevogne, som blev brugt på opgaven.

- eca

Læs mere om Tag

15/9 2017

Mest læste


Seneste nyheder

 • Phønix Tag Materialer

  Phønix Tag Materialer

  Tagpapinspiration
 • Dansk Bygningsrenovering

  Dansk Bygningsrenovering

  Klik - og SE hvad vi kan
 • Lindab

  Lindab

  Lindab tagrender - Danmarks stærkeste tagrende. Fås i 11 flotte farver
 • ASP produktudvikling

  ASP produktudvikling

  Tunge løft til lette priser
 • RIAS

  RIAS

  Termotag - Kvalitet til enhver smag
 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK
 • Isover

  Isover

  NYHED - InsulSafe - Effektiv glasuldsløsning til isolering af loft og hulmur
 • Plastmo

  Plastmo

  Din vejledning til tagrender - 15 % større vandkapacitet. Op til 25 års garanti.
 • Bluebeam

  Bluebeam

  Din globale samarbejdspartner
 • Phønix Tag

  Phønix Tag

  Med mere end 100 års erfaring ved vi det meste om tagpap
 • EXPO-NET

  EXPO-NET

  Med EXPO-NETs patenterede snefangsrør undgås problemer med fygesne
 • Plastmo

  Plastmo

  Vejledning i valg af tag
 • Steni

  Steni

  Unikke facadeudtryk
 • NG Zink

  NG Zink

  Kvalitet, fleksibilitet, erfaring og leverancesikkerhed
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulve, vægge og tage.
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • V. Meyer

  V. Meyer

  Creaton Melodie tagsten
 • Phønix Tag Materialer

  Phønix Tag Materialer

  Undertage - til alle tage
 • Monier

  Monier

  Komplette tagløsninger
 • V. Meyer

  V. Meyer

  Vario Vingefals tagsten