scroll
Soltag blev til guld for nordsjællandsk andelsboligforeningAndelsboligforeningen A/B Amsterdamgården i Hørsholm anlagde et soltag på ejendommen i 2021. Bygningen er oprindeligt fra 1963 og blev andelsboligforening i 1988 med i alt 42 lejligheder.

Soltag blev til guld for nordsjællandsk andelsboligforening

Til Netværksdagen for Byens Boligforeninger d. 11. maj i Hvidovre kan du høre formand for andelsboligforeningen A/B Amsterdamgården, Bo Østergaard, fortælle om en tagrenovering, der er endt med at generere overskud

- Af Tine Maria Kristiansen

Et udtjent tag, der skal skiftes, kan være en dyr fornøjelse – men sådan behøver det ikke at være. I 2021 valgte A/B Amsterdamgården i Hørsholm at skifte sit gamle, udtjente tag ud med et nyt tag, der har integrerede solceller. Investeringen var 600.000 kr. dyrere, end hvis boligforeningen havde valgt et almindeligt tag. Til gengæld vurderer formand, Bo Østergaard, at de ekstra penge, som soltaget kostede, allerede har tjent sig hjem om fire år.

- En del af strømmen ryger ud til beboerne, mens det overskydende blandt andet sælges til elnettet. På den måde har vi en indtjening, der ud fra beregninger fra det første år har givet et overskud på omkring 170.000 kr., siger han.

Overskuddet har herudover også finansieret en del vedligeholdelsesprojekter samt givet boligforeningen mulighed for at holde beboernes husleje nede.

- Og så har soltaget udover det kontante overskud også øget hele ejendommens værdi med omkring 6.000.000 kr., fortæller Bo Østergaard.

Øger Kapaciteten
Ideen til at få lagt et soltag i stedet for et almindeligt tag kom fra formanden selv, som er glad for, at de andre beboere i foreningen også var med på ideen.

- Nu hvor alle kan se, at der er penge i solenergi, er det kun blevet nemmere at komme videre med andre solcelleprojekter, siger Bo Østergaard, der forklarer, at andelsboligforeningen også er begyndt at øge kapaciteten af solceller andre steder i foreningen. Blandt andet ovenpå carporte.

Hør mere på netværksdagen
Til Netværksdagen kan du høre hele historien om A/B Amsterdamgårdens soltag. Her vil Bo Østergaard nemlig holde foredrag om andelsboligforeningens tagløsning sammen med Bent Løje Nielsen, som er direktør i virksomheden Groeningen Green Solutions, der har været rådgiver på projektet.

- Jeg vil blandt andet svare på tekniske spørgsmål og fortælle om, hvilke muligheder der er ved energirenoveringer med solceller, siger Bent Løje Nielsen og forklarer, at han synes, man skal komme forbi og høre foredraget, da solcelleanlæg kan være en god investering i mange boligforeninger:

- Udover at solceller hurtigt betaler sig selv hjem, og man faktisk også kan tjene penge på at have dem, får jeres boligforening også en fast energipris, der aldrig stiger. Solen sender jo aldrig en ekstraregning, hvis der som nu kommer inflation.

Flere virksomheder med solcelleløsninger
Foredraget ’Solceller på taget – hør om andres erfaringer, økonomi og tekniske muligheder’ starter kl. 13.30. Og er du nysgerrig på at høre mere om solenergi til din boligforening, kan du finde flere virksomheder i udstillingshallen, som også er eksperter på området.

Blandt andet vil virksomheden Sanispaces vise løsninger på batterier til solceller, der giver mulighed for at lagre den energi, som boligforeningen producerer om dagen, så solenergien f.eks. også kan anvendes om natten.

Samtidig kan du møde virksomheden Solar Danmark, der har et bredt sortiment af produkter til installation af solcelleanlæg, og som også står klar til en snak om andre relevante klima- og energiløsninger.

tmk@odsgard.dk

Foredrag
Solceller på taget – hør om andres erfaringer, økonomi og tekniske muligheder
Kl. 13.30 – 13.55:
Bo Østergaard, formand i A/B Amsterdamgården og Bent Løje Nielsen, direktør i Groeningen Green Solutions


Reservér din billet til Netværksdagen på: ByensBoligforeninger.dk

Du inviteres med til Netværksdagen for Byens Boligforeninger
- Torsdag den 11. maj kl. 8.00-15.00
- Gratis adgang
- Gratis forplejning
- Gratis parkering
- Kom og gå, som det passer dig
- Kun plads til 200 besøgende, så husk at booke billet
- Sted: Frihedens Idrætscenter, Hvidovrevej 446, 2650 Hvidovre

1/5 2023