Aktuelle nyheder om byggebranchen - Tag

Soltag dækker energibehovet

Soltag dækker energibehovet

Innogie har udviklet et tag, der kun består af solceller. Taget kan gøre op til 80 % af hustandens energibehov CO2-fri

Del artiklen på

Den danske virksomhed Innogie har produceret et nyt solcelletag, der udelukkende består af solceller. Taget kan sammen med et passende batteri dække op til 80 % af energibehovet i en hustand - lige fra elektricitet, varme til varmt vand samt 'brændstof' til elbilen. Kun i de mørke vintermåneder er der behov for bidrag fra el-nettet.

Når udviklingen af batterier eller andre lagermedier er lidt længere, vil bygningerne kunne blive fuldstændigt autonome, så hver bygning bliver sin egen lille energi ø.

- Der er ikke andre i markedet med en lignende løsning. Vores solcelletag sørger for, at energien bliver produceret, der hvor den skal bruges - nemlig i folks hjem. Og så er det CO2-fri og godt for miljøet. Vores ambition er nu at udbrede løsningen internationalt, siger administrerende direktør Michael Ariel Nielsen.

- Et traditionelt tag er et inaktivt areal, som man kan udnytte meget bedre, siger han.

I modsætning til almindelig kendt tagbelægning, som kun fungerer som klimaskærm, er Innogies tag et aktivt energiproducerende tag. Solpaneler udgør det primære tag på bygningen, og solenergien omdannes til elektricitet, som benyttes af bygningens apparater og som 'brændstof' i en elbil. Herudover kan taget tilfører energi til en varmepumpe, der genererer varme og varmt vand rundt i bygningen. Et batterisystem lagrer energien fra dagen til natten, og et kontrolsystem sikrer den optimale performance af det totale energisystem.

Spændende eksportmulighed
Ideen til taget opstod på Aarhus Universitet, mens medejer af virksomheden Kristian Harley Hansen var ved at færdiggøre ingeniørstudiet. Medejeren spekulerede i, om man kunne udnytte de store inaktive tagarealer til at producere energi.

- Vi har ikke udviklet en ny teknologi. Vi har sammensat eksisterende teknologier klogt, så vi kan tilbyde et helt nyt produkt på markedet, siger Michael Ariel Nielsen.

I dag producerer Innogies solcelletag systemer i gennemsnit 80 % af den energi, der skal bruges i en hustand. Det er dog virksomhedens ambition at gøre energiforbruget 100 % CO2-frit, når man er nået lidt længere i produktudviklingen.
   
Den nye finansiering fra Danmarks Grønne Investeringsfond skal sætte skub i eksporten af Innogies soltag. Innogie er startet på det danske marked, men har allerede øjnene rettet mod både det tyske og franske marked, som de har konkrete planer om at gå ind på i 2017 og 2018.

- Det patenterede system byder på en spændende eksportmulighed. Både nybyggeri og den eksisterende bygningsmasse vil kunne opnå store besparelser ved at gøre taget aktivt i stedet for, at det er passive flader som i dag. Samtidig er der allerede internationalt fokus på tilsvarende løsninger, så potentialet for at nå ud på nye markeder er stort, siger direktør i Danmarks Grønne Investeringsfond, Michael Zöllner.

Det forventes, at Innogie når en omsætning på mere end 100 millioner kr. årligt inden for tre-fire år. Produktet har allerede vundet designpriser, hvor Danish Design Award har hyldet taget for at være både æstetisk og innovativt.

-kj

Læs mere om Tag

26/9 2017

Mest læste


Seneste nyheder