Aktuelle nyheder om byggebranchen - Tag

Syv nybagte arkitekter nomineret til Icopal Prisen 2017 Icopal Prisens dommerkomité – fra venstre: Martin Keiding, Agnes Garnow, Esther Julie Ringer Ellingsen, Ane Ebbeskov, Karen Olesen og Frans Drewniak.

Syv nybagte arkitekter nomineret til Icopal Prisen 2017

En stålsat vilje til at løse samfundsproblemer, som udspringer af den truende klimaudvikling, er et af de gennemgående temaer i de projekter, som konkurrerer om Icopal Prisen 2017

Del artiklen på

I alt 90 studerende fra arkitektskolerne i København og Aarhus har indsendt et projekt, i håbet om at vinde Icopal Prisen 2017. Dommerpanelet indsnævrede i første omgang feltet til 20 nominerede, som derefter i det endelig opløb er blevet reduceret til syv - en vinder, en andenplads, en tredjeplads samt fire projekter, der får hædrende omtale.

Icopal Prisen, der uddeles hvert andet år, er blandt de ældste og mest prestigefyldte danske pris til arkitektstuderende. Målet med den eftertragtede pris, som Icopal satte i verden i 1986 i samarbejde med landets to arkitektskoler, er at stimulere til arkitektonisk kreativitet og innovation i tagfladen – også kendt som den 5. facade.

Og det må man sige, at årets deltagere i høj grad udfolder, fastslår Frans Drewniak, der, udover at være med i dommerpanelet, er arkitekt MAA og studielektor på Arkitektskolen i København.

- De 90 projekter spænder vidt i forhold til tema, geografisk placering og størrelsesforhold. Men det er en tydelig tendens, at mange interesserer sig indgående for økologiske og klimatiske udfordringer herhjemme og ude i verden, siger Frans Drewniak.

Højt fagligt niveau
Et andet medlem af dommerpanelet, Ane Ebbeskov, Arkitekt MAA og ansat i Elkiær + Ebbeskov arkitekter, har også iagttaget stor variation i de deltagende projekter.

- Lige fra fokus på tagets materialitet og egenskaber over rumlighed i tagkonstruktioner og tilknyttet lyssætning og til projekter, hvor bæredygtige og klimatiske visioner er i fokus, siger hun og glæder sig over et gennemgående højt fagligt kvalitetsniveau.

- Det gælder både de studerendes analytiske kompetencer og de konkrete projektideer. Mange projekter sprudler af kreativitet, siger hun.

Diskussion af bæredygtighed
Frans Drewniak ser endvidere en gennemgående tendens til, at de studerende agerer kritisk og reflekteret – og at de er bevidste om byggeriets robusthed, varighed og langsigtede bidrag til samfundsudviklingen.

- På den måde byder de også ind i en diskussion om, at det ikke nødvendigvis er de byggeprojekter, der italesætter bæredygtighedsaspektet mest direkte, som i det lange løb er de mest bæredygtige. Og dermed til en nuancering af, hvad vi egentlig mener, når vi taler om bæredygtighed.

Frans Drewniak fortæller videre, at alle dommerne er enige om, at Icopal Prisens formålsparagraf er både velformuleret og robust. Den lyder sådan:

’Icopal Prisen gives til en studerende, der i et studieprojekt på overbevisende måde har illustreret tagformens og tagkonstruktionens betydning for en bygnings arkitektoniske udtryk og rumlige udformning.’

- Der er noget skønt ’no bullshit’ over den formålsparagraf i en tid, hvor arkitekturen oversvømmes af såkaldt ’green washing’. Man må ikke glemme at holde fokus på arkitekternes helt grundlæggende kompetencer, som er afgørende for en bygnings blivende og dermed også bæredygtige kvaliteter, siger Frans Drewniak.

Jobmuligheder og selvtillid
Som erfaren dommer i Icopal Prisen ved han, at det kan have ganske stor jobmæssig betydning at gøre sig bemærket i forbindelse med prisen. Ane Ebbeskov er enig, men hun fremhæver også en anden afledt effekt.

- For mig at se er det allervigtigste, at Icopal Prisen styrker de nybagte arkitekters selvtillid, så de tror på egne visioner og design. Det kan animere dem til at blive ved med at deltage i konkurrencer og udvikle faget sammen med deres nye kolleger, siger Ane Ebbeskov, der også fremhæver vigtigheden af, at Icopal Prisen fokuserer på det arkitektoniske potentiale i netop tagets udformning.

- Taget får ikke altid den opmærksomhed, som det fortjener. Det er meget interessant at se, hvordan konkurrencedeltagerne hver især forsøger at nytænke netop den del af bygningen, som mange arkitekter ofte behandler lidt traditionelt og pragmatisk. Det er inspirerende og lover godt for dansk arkitektur i fremtiden, slutter Ane Ebbeskov.

Samtlige prismodtagere afsløres ved et lukket arrangement den 2. november på Kunstakademiets Arkitektskole på Holmen i København. Gæstetalere er rektor ved Arkitektskolen i København, Lene Dammand Lund, og arkitekt MAA Trine Elisabeth Storck-Thy, der vandt Icopal Prisen i 2015.

Dommerkomiteen:
Karen Olesen, Lektor, Arkitekt MAA, Arkitektskolen i Aarhus.
Esther Julie Ringer Ellingsen, Stud. Arch., Arkitektskolen i Aarhus.
Frans Drewniak, Studielektor, Arkitekt MAA, Kunstakademiets Arkitektskole.
Agnes Garnow, Stud. Arch., Kunstakademiets Arkitektskole.
Ane Ebbeskov, Arkitekt MAA, Akademisk Arkitektforening, Elkiær + Ebbeskov arkitekter.
Martin Keiding, Arkitekt MAA, redaktør Arkitekten, Akademisk Arkitektforening.

-los

Læs mere om Tag

30/10 2017

Mest læste


Seneste nyheder

 • Plastmo

  Plastmo

  Vejledning i valg af tag
 • Phønix Tag

  Phønix Tag

  Med mere end 100 års erfaring ved vi det meste om tagpap
 • Monier

  Monier

  Komplette tagløsninger
 • Plastmo

  Plastmo

  Din vejledning til tagrender - 15 % større vandkapacitet. Op til 25 års garanti.
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • V. Meyer

  V. Meyer

  Creaton Melodie tagsten
 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK
 • Bluebeam

  Bluebeam

  Din globale samarbejdspartner
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulve, vægge og tage.
 • Phønix Tag Materialer

  Phønix Tag Materialer

  Tagpapinspiration
 • Isover

  Isover

  NYHED - InsulSafe - Effektiv glasuldsløsning til isolering af loft og hulmur
 • NG Zink

  NG Zink

  Kvalitet, fleksibilitet, erfaring og leverancesikkerhed
 • V. Meyer

  V. Meyer

  Vario Vingefals tagsten
 • Dansk Bygningsrenovering

  Dansk Bygningsrenovering

  Klik - og SE hvad vi kan
 • ASP produktudvikling

  ASP produktudvikling

  Tunge løft til lette priser
 • EXPO-NET

  EXPO-NET

  Med EXPO-NETs patenterede snefangsrør undgås problemer med fygesne
 • Lindab

  Lindab

  Lindab tagrender - Danmarks stærkeste tagrende. Fås i 11 flotte farver
 • Steni

  Steni

  Unikke facadeudtryk
 • Phønix Tag Materialer

  Phønix Tag Materialer

  Undertage - til alle tage
 • RIAS

  RIAS

  Termotag - Kvalitet til enhver smag