Aktuelle nyheder - Tag

Usynlige solceller sparer 100.000 kr.

Usynlige solceller sparer 100.000 kr.

På Fuglsangcentret er 6000 m2 tag blevet udskiftet med en tagintegreret solcelleløsning, og på få måneder har løsningen sænket energiforbruget med over 100.000 kr.

Del artiklen på

Kursus- og konferencecenteret, Fuglsangcentret, ligger i Fredericia og ejes af Dansk Blindesamfund. I dag dækker solceller 1400 m2 af Fuglsangcentrets næsten 6000 m2 store tag.

Ved installationen blev den forventede ydelse fra solcelleløsningen estimeret til 148.000 kilowatt-time pr. år, men allerede på få måneder har solcelleanlægget produceret over en tredjedel af den forventede årlige produktion.

- Fra slutningen af marts til slutningen af maj er der produceret over 60.000 kilowatt-timer, hvilket svarer til en besparelse på vores energiforbrug på over 100.000 kr. Det er langt over det forventede, fortæller Fuglsangcentrets ejendomsservicetekniker, Bo Ravn, og fortsætter:

- Jeg viser ofte taget frem for vores gæster, der nogle gange har svært ved at tro på, at der overhovedet er solceller på taget.

Usynlig og æstetisk løsning
Danske Blindesamfund valgte at udskifte taget på Fuglsangcentret, da undertaget og tagets oprindelige fibercementplader var udtjente og skrøbelige. Vedligeholdelsesudgifterne steg i takt med, at pladerne gik i stykker, og det var en uholdbar løsning.

Ifm. renoveringen af taget ønskede Dansk Blindesamfund at bevare og respektere Fuglsangcentrets arkitektoniske særkende, der var præget af kvadratiske mørkegrå tagplader, monteret diagonalt i samme mønster på tag og facade. Det betød, at der blev stillet særligt til, at det nye tag skulle respektere bygningernes æstetik og samtidig være en energivenlig løsning.

- Vi præsenterede forskellige løsninger, og bygherre valgte løsningen, hvor tagpladerne integreres med solceller, der ligner tagpladerne, i tagkonstruktionen. Det var den mest æstetiske løsning, siger Søren Schaldemann Hansen, projekteringsleder ved Isager Arkitekter og rådgiver på projektet, og tilføjer:

- Taget ser imponerende ud. Det er kun, når solen står højt på himlen, at man fornemmer, at det ikke er den samme tagbeklædning, der dækker hele taget, fordi solcellerne får et mørkeblåligt skær. Ellers ser man det ikke.

Solcellerne fra Solartag.dk er kvadratiske og har samme størrelse som tag- og facadepladerne fra Steni. Derfor er det det muligt at montere tagplader og solceller i samme diagonale mønster, som på det gamle tag, og derved bevare den originale arkitektur.

-kj

Læs mere om Tag

11/6 2018