Aktuelle nyheder - Ny- & tilbygning

Ekspresbyggeri til hotelHvis ikke tilbygningen til konferencesalene på Hotel Koldingfjord kunne opføres på blot to måneder i sommerferien ville hotellet miste omsætning. (Foto: Anders Bach)

Ekspresbyggeri til hotel

Den hurtige sagsbehandlingstid på byggetilladelser i Kolding Kommune under strategien "Erhverv i fokus", kommer Hotel Koldingfjord til gode i forbindelse med ny tilbygning

Del artiklen på

Hotel Koldingfjord er i løbet af blot to måneder blevet en ny markant tilbygning større. Opskriften på speed-processen er tæt samarbejde mellem bygherre, rådgivere og de mange forskellige entreprenører. Og en kommune, der vil kendes på lynhurtige byggetilladelser. Alle parter er enige om, at projektet rummer læring for resten af byggebranchen.

Hvis ikke tilbygningen til konferencesalene på Hotel Koldingfjord kunne opføres på blot to måneder i sommerferien ville hotellet miste omsætning.

Derfor var månederne juni og juli den meget stramme tidsramme, bygherre og hoteldirektør Peder J. Madsen gav rådgivere og entreprenører.

Væk med faglige skyklapper
Bygherrerådgiveren, Lars Lindegaard Olsen fra Deas A/S, der administrerer og vedligeholder bygningerne på Koldingfjord, forklarer at byggeriet stod færdigt bare to måneder efter, at håndværkerne gik i gang.

- På det første møde med de inviterede entreprenører fremlagde vi de tidsmæssige og økonomiske rammer for byggeriet. Derefter bad vi alle parter overveje til næste dag, om de ville være med på de betingelser, og det ville de alle, fortæller Lars Lindegaard Olsen.

Den rådgivende arkitekt på projektet, Rolf Kjær fra Arkitema, mener at teamet har løbet en marathon sammen.

- Det har været en øjenåbner for, hvor langt man kan nå med tæt samarbejde og gode viljer. Bygherre, rådgivere og håndværkere comittede sig til en tidsplan, der var umulig - og gjorde det alligevel, siger arkitekten.


Både bygherrer, byggerådgivere og entreprenører er enige om, at det med fordel kan lade sig inspirere at Koldingfjord-byggeriet. (Foto: Anders Bach)

Byggeri i symbiose
Ifølge Lindegaard Olsen lod hurtig-byggeriet sig kun gøre, fordi alle entreprenører og ikke mindst håndværkerne på pladsen i fællesskab tog ansvar for at overholde både økonomi og tidsfrister.

- De var som i symbiose. Hele vejen igennem hjalp håndværkerne hinanden, el-installatøren lagde kabler til AV-udstyret, nedbryderen hjalp murerne, murerne gav tømrerne en hånd med, osv.. Ingen fokuserede kun på sin egen del-entreprise, alle tog ansvar for hele byggeriet, siger Lars Lindegaard Olsen fra Deas.

De to rådgivere er enige om, at både bygherrer, byggerådgivere og entreprenører med fordel kan lade sig inspirere at Koldingfjord-byggeriet.

- Her definerede bygherre, arkitekt og ingeniører kun de helt overordnede rammer og valg af materialer – alle faglige løsninger og opbygningsprincipper blev i høj grad overladt til håndværkerne, der jo også ved meget mere om, hvordan detaljerne bedst føres ud i virkeligheden. Det betød, at håndværkernes faglighed og kreativitet blev aktiveret meget mere end normalt, og den overordnede rammestyring førte dermed til store tidsbesparelser, siger Lars Lindegaard Olsen.

Hurtig byggetilladelse
Projektleder Mads Nielsen fra DN-Tømrer er meget enig. Han fortæller, at byggerådgiverne normalt kommer med en meget detaljeret arbejdsbeskrivelse, men på Koldingfjord-byggeriet blev håndværkerne kun præsenteret for et skitseforslag.

- Tit er arbejdsbeskrivelserne alt for detaljerede. Vi håndværkere har mere forstand end rådgiverne på, hvordan detaljerne bedst realiseres i praksis, og her var der plads til, at vi selv fandt de rigtige løsninger. Derfor kunne vi arbejde både hurtigere og mere effektivt, fortæller projektlederen.

Bygherrerådgiver Lars Lindegaard Olsen og hoteldirektør Peder J. Madsen fortæller, at en anden væsentlig årsag til at byggeriet kunne realiseres så kvikt var, at Kolding Kommune var lynhurtige til at levere byggetilladelsen.

Erhverv i fokus
- Vi fik byggetilladelsen på under halvdelen af den tid, den slags sager normalt tager. Koldingfjord-byggeriet var en kompleks byggesag, hvor vi skulle tage hensyn til både bevaringsværdige bygninger, fredsskov og søbeskyttelseslinier. Normalt tager sådanne sager mindst et år - her fik vi ved fælles indsats en ny lokalplan og byggetilladelsen på bare seks måneder, forklarer Lars Lindegaard Olsen.

Den hurtige sagsbehandlingstid på byggetilladelser i Kolding Kommune er et resultat af strategien "Erhverv i fokus", som kommunen udfoldede ved årsskiftet. Strategien handler overordnet set om tæt samarbejde om at forkorte sagsbehandlingstiden.

- Vi ser nu processen frem mod en byggetilladelse som et partnerskab og et samarbejde mellem kommune og bygherre - i stedet for et "dem og os". Den strategi har reduceret sagsbehandlingstiden med op til 12 uger i år, siger borgmester Jørn Pedersen (V).

-cmn


Borgmester Jørn Pedersen, projektleder (el) Michael Bjørn, Strøh, bygherrerådgiver Lars Lindegaard Olsen, projektleder (murer), Jørgen List Petersen, O. Adsbøll & Sønner, projektleder, Mads Nielsen, DN-Tømrer, Adm. direktør Peder J. Madsen, Hotel Koldingfjord. (Foto: Anders Bach)

Dankontorstole.dk - Kontormøbler

Læs mere om Ny- & tilbygning

3/11 2015