left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Femern-skandale ændrer Arbejdsmiljøloven

Femern-skandale ændrer Arbejdsmiljøloven

Beskæftigelsesministeren har taget initiativ til en ændring af arbejdsmiljølovgivningens regler om hvileperiode og fridøgn

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I et svar til Kartsten Hønge fra SF oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at han har taget initiativ til en ændring af arbejdsmiljølovgivningens regler om hvileperiode og fridøgn, så det fremover sikres, at ’partsaftaler om fravigelse af reglerne ikke kan indgås på virksomhedsniveau’.

Baggrunden er, at Arbejdstilsynet i forbindelse med Femern-byggeriet har givet tilladelse til 12-timers vagter 28 dage i træk uden hviledag.

Karsten Hønge vil blandt andet vide, hvilke konsekvenser, man forventer, det har for de sociale og helbredsmæssige forhold, og om der er erfaringer er der med skiftehold, som arbejder på de nævnte vilkår.

Kan fraviges ved partsaftale
Ifølge ministeren fremgår det af arbejdsmiljølovgivningen, at de ansatte inden for hver periode på syv døgn skal have et ugentligt fridøgn i tilslutning til en daglig hvileperiode:

- Denne regel kan fraviges ved partsaftale, som – afhængig af niveauet af fravigelse – skal godkendes af Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynet har godkendt to aftaler om, at ansatte på Femern Bælt-byggeriet kan arbejde fire uger i træk uden fridøgn. Arbejdstilsynet har ved godkendelse af aftalerne blandt andet lagt vægt på, at der ikke sker fravigelse i den daglige hvileperiode, og at en fravigelse af det ugentlige fridøgn er mere acceptabel end en fravigelse af den daglige hvileperiode, oplyser Peter Hummelgaard.

Ingen forskningsmæssig viden
Han peger på, at de ansatte får kompenserende hvileperioder, da de efter tre udskudte fridøgn får fire ugers kompenserende fridøgn:

- Det fremgår desuden af arbejdsmiljølovgivningen, at ansatte skal have en hvileperiode på mindst 11 sammenhængende timer inden for hver periode på 24 timer. Arbejdsmiljølovens regler herom er således overholdt i aftalerne på Femern Bælt. Med hensyn til de helbredsmæssige forhold er Arbejdstilsynet ikke bekendt med forskningsmæssig viden, der afdækker de helbredsmæssige konsekvenser ved fire ugers arbejde og fire ugers frihed, oplyser beskæftigelsesministeren.

Overrisiko for hospitalsindlæggelse
På Storebæltsbroen blev bygningsarbejde under danske forhold undersøgt i en videnskabelig artikel. Her arbejdede bygningsarbejderne ved broen typisk 7 dages arbejde i 12 timer, 7 dage fri og 7 nætters arbejde i 12 timer og 7 dage fri samt 5 dages arbejde i 12 timer, weekend fri, 5 nætters arbejde, 7 dage fri

Resultaterne viste, at der var en overrisiko 129 procent for førtidspension i forhold til erhvervsaktive mænd i Danmark.

Der blev ligeledes fundet en signifikant øget risiko for hospitalsindlæggelse blandt bygningsarbejdere på Storebæltsbyggeriet (1988-1998) på mellem 15 procent og 67 procent afhængigt af årsag til indlæggelsen i forhold til andre bygningsarbejdere. Der var ikke en statistisk signifikant højere dødelighed i forhold til andre bygningsarbejdere.

Læs mere om Byggeri

2/10 2020
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.