
Inflationen har ikke taget danskernes lyst til at renovere
Danskerne har det seneste år skullet navigere gennem inflationens udfordringer, og det har både påvirket økonomien og forbrugsvanerne. Danskernes renoveringsprojekter har dog været mindre påvirket af den økonomiske situation
Det seneste år har inflationen været på himmelflugt, og de stigende priser har ikke kunnet undgå at påvirke danskernes forbrug og økonomiske råderum. Det viser en ny repræsentativ undersøgelse foretaget af dørproducenten Swedoor i samarbejde med Bilendi med mere end 1000 besvarelser fra danske boligejere. Her fremgår det blandt andet, at hele 63 % af danskerne har oplevet, at deres rådighedsbeløb er blevet mindre.
I takt med et mindre økonomisk råderum har mange danskere ifølge undersøgelsen tilpasset sine forbrugsvaner, hvor særligt kulturoplevelser og ferier er blevet nedprioriteret. Her har henholdsvis 45 % og 42 % svaret, at det er blevet nedprioriteret, mens renoveringsprojekter har været mindre påvirket af den økonomiske situation, som kun 38 % har nedprioriteret.
- Vi kan se, at der er en stor andel af danskere, som på ingen måde har mistet renoveringslysten i forbindelse med inflationen. Det stemmer meget godt overens med, hvad vi oplever i dagligdagen hos Swedoor, hvor der fortsat har været efterspørgsel på både indvendige og udvendige døre til renoveringsprojekter i hjemmet. Det har eksempelvis været i forbindelse med energirenoveringer, hvor boligejere har valgt at skifte husets yderdør til en lavenergidør for at holde varmeregningen så langt nede som muligt, fortæller Hauke Thiessen, der er salgsdirektør hos Swedoor i Danmark.
Ifølge cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm, er det ikke overraskende, at netop renoveringsprojekter er blevet prioriteret i økonomiske usikre tider, mens kulturoplevelser og ferier i højere grad er blevet fravalgt:
- Når inflation og prisstigninger presser sig på, og mange danskere ser rådighedsbeløbet skrumpe, vil det give anledning til at optimere privatøkonomien og eksempelvis skære ned på luksusgoder såsom kulturoplevelser og rejser.
- Selvom der er mindre luft i budgettet, har det ikke nødvendigvis samme effekt på eksempelvis renoveringsprojekter, da danskerne generelt set fortsat har rekordstore opsparinger og dertil stor friværdi i boligen, hvoraf begge kan finansiere projekterne, siger han og tilføjer:
- Med en rekordstigning i renterne sidste år og ind i dette år vil det samtidig give anledning for nogle danskere til at renovere fremfor at kaste sig ud i en mere usikker proces med at sælge og købe bolig.
Undersøgelsen viser desuden, at kun 12 % af danskerne svarer, at de slet ikke har kunnet mærke, at deres rådighedsbeløb er blevet mindre grundet den nuværende økonomiske situation.
Kilde: Forbrugerundersøgelse foretaget af Swedoor i samarbejde med dataindsamlingsbureauet Bilendi.
1000 respondenter har svaret på ovenstående spørgsmål, hvor der er frasorteret dem, som har svaret ikke relevant/ved ikke. Eksempelvis ved boligkøb var denne andel højere end de resterende, hvilket kan forklares med, at bolig ikke er noget, man køber hvert år.
-dc