Utzin utz
scroll
Bjelin øger investeringstempoetMålet er at erstatte en del af den produktionskapacitet for trægulve i Europa, som nu går tabt som følge af Ruslands krig med Ukraine.

Bjelin øger investeringstempoet

SPONSORERET INDHOLD: Bjelin udvider og fremrykker investeringer for at imødegå den mangel på byggematerialer og trægulve, der nu rammer bygge- og gulvbranchen. Krigen i Ukraine vil uundgåeligt få en betydelig indvirkning på byggebranchen

Bjelin køber alle sine egetræsråvarer fra Kroatien, men både Ukraine og Rusland er meget store eksportører af egetræ og andre træsorter til producenter af trægulve over hele verden. Både Ukraine og Rusland har en betydelig produktion af parketgulve, som er direkte påvirket af krigen og sanktionerne.

Ifølge Bjelins vurdering tegner Ukraine og Rusland sig for ca. 25 % af alle de egetræsgulve, der produceres til det europæiske marked. Manglen på egetræ i almindelighed og på parketgulve i særdeleshed vil kunne mærkes, og mange byggeprojekter risikerer store forsinkelser på grund af af aflyste leverancer af gulve.

Bjelin- og Pervanovo-gruppens fabrikker ligger i Sverige og Kroatien, og de vigtigste råvarer kommer fra de kroatiske skove. Bjelins produktionskapacitet påvirkes ikke væsentligt af manglen på råvarer. I stedet vælger koncernen at øge produktionen af gulvbelægninger og arbejder aktivt sammen med både licenstagere og andre gulvproducenter for at afbøde de negative virkninger af den materialemangel, der i øjeblikket rammer branchen.

Sidste år begyndte opførelsen af Bjelins trægulvsfabrik Ogulin 2 i Ogulin i Kroatien, som, når den er færdig, vil være verdens største trægulvsfabrik. Koncernen har besluttet både at udvide og fremskynde investeringerne i gulvproduktionen på de eksisterende fabrikker og at fremskynde opførelsen af den nye fabrik i Kroatien.

I produktionen vil trægulve der er fremstillet ved hjælp af den patenterede Woodura-teknologi blive prioriteret. Denne produktion kræver ti gange mindre egetræ end traditionel parketgulvsproduktion, hvilket betyder, at det begrænsede træråmateriale kan bruges til flere trægulve. På kort sigt er Bjelin i gang med at gennemgå og prioritere sit produktsortiment for at fokusere på produkter, der kan produceres i store serier.

Som tidligere meddelt i en pressemeddelelse fra Bjelin stoppede koncernen alt salg til Rusland og Belarus med øjeblikkelig virkning få dage efter krigsudbruddet. Desuden støtter Bjelin Ukraine gennem bl.a. Røde Kors og UNHCR.

16/3 2022