Bjelin skifter til grøn el
SPONSORERET INDHOLD: Den skånske gulvproducent Bjelin har en vision om at blive verdens største og mest bæredygtige virksomhed inden for trægulve. Gulvproduktionen drives allerede delvist af solceller, men nu går gulvproducenten skridtet videre
Den svenske gulvproducent har besluttet at investere i stor skala solcelleanlæg med det mål at blive helt selvforsynende med grøn elektricitet.
- Vi er stolte over at have truffet den principielle beslutning om at gå over til grøn el, siger Darko Pervan fra Bjelins moderselskab Pervanovo. De miljømæssige fordele i form af mindre klimapåvirkning er indlysende, men det er også en god forretningsmæssig investering på lang sigt, siger han.
For Bjelin går vejen til bæredygtighed gennem innovation og udvikling af hele kæden fra indkøb af råmaterialer i skoven til fremstilling og salg af de miljøcertificerede gulve. Spørgsmålet om grøn elektricitet er blevet aktualiseret i forbindelse med opkøb og opførelse af nye fabrikker i Kroatien.
Behov for store investeringer
For nylig blev der købt en træforarbejdningsfabrik i Spacva, og verdens største trægulvsfabrik er ved at blive opført i Ogulin. Derudover har Bjelin flere eksisterende fabrikker i de kroatiske byer Otok og Bjelovar samt en fabrik i Viken i Sverige.
For at alle Bjelins produktionsanlæg kan blive selvforsynende med elektricitet via solenergi, er der behov for store investeringer. Men med tiden vil Bjelin være i stand til at få omkostningerne ved denne grønne energiomstilling ind igen i form af lavere driftsomkostninger.
Spacva-fabrikken vil blive drevet af et solcelleanlæg på 2,9 MW. Den første del på 1,0 MW er allerede klar til at blive taget i brug, og de resterende solceller vil blive installeret i de kommende måneder. Der vil også blive installeret et solcelleanlæg på taget af fabrikken i Otok i den nærmeste fremtid.
Når alle anlæggene er i drift, vil koncernen have en samlet kapacitet på 3,6 MW, inklusive det solcelleanlæg, der allerede er placeret på taget af den svenske fabrik i Viken i Skåne. Tilsammen vil anlæggene generere 4 500 000 KWH, hvilket svarer til det årlige elforbrug i 225 gennemsnitlige husstande.