ESG er landet – og det er godt nyt
Fælles standarder skaber mere ens vilkår og fremmer en mere ansvarlig produktion i Europa. Derfor skal vi omfavne de nye standarder fra EU, lyder det fra Ege Carpets, som arbejder dedikeret for at mindske deres ressourceforbrug
2024 er ikke kun et skudår. Det er også året, hvor EU’s længe ventede/frygtede ESG-rapportering træder i kraft. Fra og med i år skal store virksomheder offentliggøre deres påvirkning af miljøet, menneskerettigheder og sociale standarder.
Mere end 50.000 virksomheder er omfattet af kravene om dokumentation, der omfatter emner fra CO2-udledning og biodiversitet til medarbejdertrivsel og ledelse. I Ege Carpets ser de frem til den nye regulering, fordi den skaber transparens og fælles standarder for branchen i Europa.
- ESG har fået mange virksomheder til at ryste i bukserne. Det er også en voldsom bølge af lovgivning, som vælter ind over os. Men formålet er jo, at vi skal passe på miljøet og menneskene på planeten. ESG giver et helhedsblik og standardiserer begreberne, så vi får et fælles sprog og baseline at arbejde ud fra. Det er der brug for, siger ESG manager i Ege Carpets, Camilla Aalbæk Jacobsen.
Danmark har fokus på CO2
Ege Carpets oplever en øget efterspørgsel på tæpper med lavere ressourceforbrug på tværs af markederne. I lande som Sverige, Norge og USA er en del af efterspørgslen båret frem af lovgivning, i andre lande er det de enkelte certificeringsordninger, som skaber mønstrene.
- I Danmark har vi et meget stort fokus på CO2-udledning. Det er blevet en license to operate at kunne fremvise EPD’er, der fortæller om vores tæppers livscyklus og deres påvirkning. Derudover er det certificeringsordninger som DGNB og Svanemærket, der påvirker kundernes ønsker, siger Camilla Aalbæk Jacobsen.
Holismen hitter internationalt
Internationalt er der en tendens til at se bredere på problemstillingerne end bare CO2-udledning. Her er der også fokus på brugsfasen, materialesundhed, biodiversitet og take back ordninger, så produkterne får nyt liv efter første brug.
- Internationalt arbejder vi indenfor kontorer, hoteller og krydstogtsskibe. I Storbritannien er en certificering som BREEAM stærk. Men ellers oplever vi ofte, at de store arkitektfirmaer og multinationale firmaer opererer med deres egne rammeværktøjer. Det er altid interessant at møde dem, fordi de arbejder holistisk og interesserer sig for mange led i værdikæden, siger Camilla Aalbæk Jacobsen.
Ambitiøse 2030 mål
Ege Carpets har siden midten af 1990’erne arbejdet strategisk med at minimere sit ressourceforbrug og blev Cradle to Cradle certificeret tilbage i 2012. Tæppeflisebagsider lavet af gamle plastikflasker har været en del af kollektionen i mere end et årti. Og sidste år alene introducerede virksomheden en kollektion med genbrugsnylon, take back ordningen Ege CircleBack på udvalgte kollektioner og udskiftede en latex binder med en ny binder lavet af lamineringen fra brugte bilruder.
- Vi har sat os nogle meget ambitiøse 2030 mål, som vi arbejder for at indfri. Men det er ikke et område, som er sat i sten. Feltet rykker sig, og vi bliver hele tiden klogere. Vi kan sagtens ændre strategi om 12 måneder, fordi vi ændrer fokus, har fået ny viden og måske er blevet mere ambitiøse, siger Camilla Aalbæk Jacobsen.
Ingen perfekte løsninger
Bæredygtighed er et komplekst emne, hvor ét valg kan være rigtigt godt ud fra en vinkel og vise sig at være helt skævt fra et andet perspektiv, fremhæver Camilla Aalbæk Jacobsen:
- Uld er et materiale, vi er glade for. Det er et naturmateriale, som er fornybart. Men på CO2 siden performer det ikke så godt. Der findes ingen perfekte løsninger. Det er altid en afvejning af, hvad der er godt i den enkelte sammenhæng.
På samme måde er ønsket om sporbarhed problematisk i forhold til genbrug. Det er f.eks. sjældent muligt at spore gamle plastikflasker helt tilbage til producenten.
- I dag kan vi vælge at arbejde med genbrugsmaterialer eller have 100 % sporbarhed. Vi kan ikke få begge dele – endnu. Leverandørerne af genbrugsmaterialer er heldigvis klar over problemstillingen og arbejder på at fremskaffe mere systematisk dokumentation. Så måske har vi løst problemet om sporbarhed indenfor ganske få år, så vi både kan bruge genbrugsmaterialer og opfylde ønsket om sporbarhed, siger Camilla Aalbæk Jacobsen:
Vi skal lukke kredsløbet
For Ege Carpets er der ingen tvivl om, at netop den cirkulære dagsorden kommer til at fylde rigtig meget i årene fremover. Der er en voksende bevidsthed om, at planeten kun har en begrænset mængder ressourcer. Så genbrug bliver et større og større ønske.
- Ét i ESG handler om at få lukket kredsløbet. Drømmen er, at vi kan skabe nye tæpper af gamle tæpper, så forbruget af jomfruelige materialer nærmer sig nul. Hvis vi kunne lykkedes med det, ville det være fantastisk, slutter Camilla Aalbæk Jacobsen.