LCA
LCA
scroll
Entreprenør finder ny vej til at bygge enklere og billigereLivingBetter udfører tilbud og beregning af energidata på den samlede løsning helt uden beregning. 

Entreprenør finder ny vej til at bygge enklere og billigere

SPONSORERET INDHOLD: Energi- og indeklimaløsninger til nybyggede huse kan være en stor post i byggebudgettet både når det gælder komponent- og montagepriser

På 96 huse under opførelse på Degnejorden i Lejre har entreprenørfirmaet Falkenberg og Jul Aps. valgt at bygge med LivingBetter energi- og indeklimaløsning. LivingBetter giver erfaringsmæssigt betydelige besparelser i byggefasen, ved at der bruges færre komponenter og bruges kortere montagetid. LivingBetter giver endvidere dokumenteret lavere driftsomkostninger bl.a. ved lavt energiforbrug, og ved at varmepumpen ikke kræver lovpligtigt årligt eftersyn, som mange andre typer gør. Det kommer beboerne tilgode og gør boligerne mere attraktive i disse tider.

Løsningen består af ventilationsvinduer i kombination med en IKM RX-udsugsvarmepumpe. Ventilationsvinduer monteret i opholdsrum leverer al luft forvarmet ind i boligen. Udsugsvarmepumpen placeres indendørs i teknikrum og suger luften fra køkken, bad og bryggers. Antallet af ventiler i ventilationsvinduerne og styringen og indstillingen af varmepumpen sikrer korrekt dokumentation for energimærkning.

Der skal ikke etableres kanaler til indblæsningsluft. Energien i den varme og fugtige luftmængde, der suges ud fra boligen, udgør typisk den luftmængde, som ifølge bygningsreglementet alligevel skal skiftes i boligen. Den luft rummer nok energi til, at varmepumpen både kan levere varme, varmt vand og ventilation – hele året rundt – og også når det er rigtig koldt uden for

Udover at spare kanalføring, nedhængte lofter mv. sparer man også montagen af varmepumpe-udedel. Ofte er der ikke brug for solceller, da den højeffektive IKM varmepumpe og ventilationsvinduerne tilfører så meget energi, at husene opfylder krav til lav-energi uden hjælp fra solceller.

De første huse er ved at blive monteret på byggepladsen i Lejre. De færdige elementer med pre-monteret Ventilationsvinduer leveres fra Roust Elementer.

I Jystrup ved Ringsted har entreprenørfirmaet Huse-Byg Aps. anvendt LivingBetter i 29 nyopførte rækkehuse, der anvendes til udlejning. Entreprenør og ejer, Jan Larsen, udtaler:

- LivingBetter er en meget enkel løsning, som både vi og vore lejere er meget glade for. Det er støjsvagt, komfortabelt og giver et super indeklima. Vi har lagt vægt på, at vi ikke ønskede en varmepumpeløsning med udedele, som støjer og ofte skæmmer byggeriet. Vi oplevede under opførelsen, at vinduerne er lige så enkle at montere som andre vinduer. IKM varmepumperne imponerede vores vvs'er, ved at han kun skulle bruge én mand til at montere 5 – 6 maskiner om dagen. Så udover at løsningen er billigere end alternative løsninger, så er det godt, at montagen er så enkel og giver besparelser, siger Jan Larsen.

Siden LivingBetter A/S introducerede den samlede energi- og indeklimaløsning, og det igen var muligt at anvende udsugsvarmepumper, er der opført ca. 400 nybyggede boliger samt flere hoteller med løsningen.  Førende rådgivere regner LivingBetter som en af de mest energieffektive og billigste decentrale løsninger på markedet i dag. Beregninger viser, at LivingBetter typisk er ca. kr. 15-20.000 billigere at bygge med pr. bolig.

LivingBetter er et 100 % dansk-ejet firma, som har patent på teknologien i ventilationsvinduet, som ser ud som andre vinduer. 

Se mere her. 

16/11 2022