Aktuelle nyheder - Andet

Staten vil betale 14 millioner kroner for leje af ambassadegrund

Staten vil betale 14 millioner kroner for leje af ambassadegrund

Den Danske Ambassade i London ligger på grund med lejemål indtil 2068. Den årlige leje stiger fra næste år med 221 procent, og den samlede lejepris løber op i 350 millioner kroner

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Den danske stat indgik i 1969 et 99-årigt lejemål for en grund i London, hvor man har placeret Den Danske Ambassade.

Udenrigsministeriet ansøger nu Folketingets Finansudvalg om tilladelse til at indgå en aftale om lejeregulering for lejeperioden 2020-2045. Den årlige leje til lejemålet vil fra 2020 udgøre 1,7 millioner britiske pund årligt svarende til cirka 14 millioner danske kroner.

Udenrigsminister Jeppe Kofoed peger i ansøgningen på, at Den Danske Ambassade i London har haft til huse på 55 Sloane Street siden 1978, hvor den af den danske stat nyopførte ambassadebygning blev taget i brug.

Velegnet til formålet
Bygningen, der er tegnet af arkitekten Arne Jacobsen, vurderes fortsat at være velegnet til formålet, og den huser foruden Danmarks ambassade også Færøernes repræsentation, Islands Ambassade, The Danish-UK Association samt den danske ambassadørs bolig og i en separat bygning et antal medarbejderboliger.

Dertil kommer fællesarealer, parkeringskælder og diverse lager- og teknikrum, og ejendomskompleksets samlede areal udgør cirka 7.800 kvadratmeter.

Hypotetisk scenarium
Ifølge udenrigsministeren indgik den danske stat i 1970 en lejekontrakt med grundejeren Cadogan Estates om leje af grunden i 99 år med udløb i 2069.

Den årlige grundleje fastsættes i henhold til lejeaftalen ved forhandlinger med grundejer for 25 år ad gangen gennem udregning af et ”hypotetisk scenarie”, hvor en lejlighedsejendom med samme areal som den eksisterende ambassadebygning opføres på grunden og udlejes.

Grundlejen betales med et årligt beløb der ikke reguleres i 25 år. I perioden fra 1970-1995 var lejen £ 10.000 årligt, mens den for 1995-2020 blev hævet til £ 528.500 årligt efter en langvarig forhandling og voldgiftsproces.

Enighed om lejeniveau
Lejen står nu for at skulle fastsættes for perioden frem til 2045 med virkning fra den 25. marts 2020, og der er lagt op til en årlig lejestigning på 221 procent.

Udenrigsministeriet har fra flere af hinanden uafhængige, britiske eksperter indhentet vurderinger, der har konkluderet, at grundlejen for ambassaden vil kunne stige mellem 4 til 11 gange det nuværende niveau på £ 528.500 årligt, altså en forventet fremtidig husleje på mellem £ 2,1 millioner og £ 5,8 millioner årligt:

- Det er gennem forhandling med grundejer imidlertid lykkedes at nå til enighed om et lejeniveau på £ 1,7 millioner pund årligt svarende til cirka 14 millioner kroner, oplyser Jeppe Kofoed.
Sloane Stret, hvor ambasaden ligger meget centralt i London, beskrives i øvrigt internationalt anerkendt og en af verdens mest luksuriøse shopping områder for design og mode.

 

Læs mere om Andet

11/11 2019
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger