left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Andet

Tøm rørene for vand før frosten sprænger demMange rørskader kunne være undgået, fordi man selv kan gøre meget for at forebygge mod vandskader, råder VVS-installatør Niels Olsen, Gyrstinge VVS.

Tøm rørene for vand før frosten sprænger dem

December betyder kulde og frostgrader. Derfor er det en god idé at få gjort noget ved sine udsatte rør i boligen for at undgå frostskader

Del artiklen på
Det er ingen hemmelighed, at mange husejere hvert år for sent finder ud af, at de ikke har isoleret deres vandrør ordentligt. Når frosten for alvor sætter ind i løbet af vinteren, udvider vandet i rørene sig og fryser til is. Det kan rørene ikke tåle, og de sprænger. Det er - mildt sagt - surt.

Når så vandet smelter igen og begynder at løbe i rørene, står vandet ud af væggene og ødelægger huset.

- Det er en god idé at tjekke sine rør. Der kommer typisk mange skader, som kunne være undgået, fordi man faktisk kan gøre meget selv for at forebygge mod vandskader, siger VVS-installatør Niels Olsen, Gyrstinge VVS.

Gyrstinge VVS anbefaler at følge disse forholdsregler i fritids- og helårshuse:

- Tøm alle rør for vand, hvis du slukker varmen i huset. Luk først for hovedhanen. Lad så alle dine vandhaner løbe tør for vand.
- Husk at tømme blandingsbatteriet, opvaske- og vaskemaskinen og andre apparater med vand i.
- Toiletter og afløb kan sikres ved at hælde en deciliter glycerin og tre deciliter vand i.
- Få en VVS-mand til at slukke for dit vand, hvis du ikke selv kan nå det eller finde ud af det.
- Slukker du ikke for vandet, så tænd varmen, så huset er minimum otte grader varmt hele vinteren. Fem grader er ikke nok.
- Der skal være lidt varme på alle radiatorer – og aller vigtigst, den sidste i rækken. - Dermed fryser varmerørene i uopvarmede rum ikke så nemt.
- Isoler alle rør med isolering, især hvis de sidder i kolde rum, kælder- eller loftsrum eller langs dårligt isolerede vægge.
- Udendørs rør og rør i uopvarmede loftrum, skal altid isoleres og for at være helt sikker på at undgå skader, kan man sikre dem et el-varmekabel.
- Tjek selv rørene i huset en gang i mellem, eller få andre, der bor i nærheden, til det.
- Er rørene først frosset, så kontakt et VVS-firma, som har professionelt optøningsudsyr.

Det er meget vigtigt at undgå rørskader, for forsikringen dækker ikke optøning og skaden på de ødelagte rør, de dækker kun selve vandskaden.

Gyrstinge VVS bliver hvert år kaldt ud til mange ejendomme med frostskader i vandrørene. Men med lidt omhu, kan man altså spare denne udgift.

-los

Læs mere om Andet

3/12 2013